Liefde op en naast het podium: het verhaal van Maria en Kartal

Dat Puccini’s La bohème over passionele liefde gaat, staat buiten kijf. De hoofdpersonages Mimì en Rodolfo zijn smoorverliefd op elkaar, maar er is nog een ander vurig koppel te zien op scène: Marcello en Musetta. Zij worden vertolkt door Kartal Karagedik en Maria Chabounia, en het toeval wil dat zij in het echte leven ook een paar vormen. Hoe voelt het om het podium te delen? En is hun relatie even temperamentvol als die van hun rollen?

De personages Marcello en Musetta hebben in Puccini’s opera op zijn minst gezegd een complexe verhouding. Marcello is tot over zijn oren verliefd op Musetta, maar ook stikjaloers op haar succes bij andere mannen. Musetta ziet de straatarme Marcello doodgraag, maar wil zelf bepalen hoe ze door het leven gaat en vertoeft liever in rijkere kringen. Deze situatie leidt tot hevige discussies, maar uiteindelijk weet iedereen dat ze smoor zijn op elkaar. Ook de zangers Kartal en Maria delen de liefde, maar hun relatie ziet er toch anders uit dan die van hun alter ego’s.

Maria en Kartal ontmoetten elkaar in 2013 op de Competizione dell’Opera in Linz. Ze raakten aan de praat, maar er was nog geen sprake van romantiek. Maria deed het jaar daarop mee aan de DEBUT-wedstrijd in Duitsland, waar Kartal aanwezig was als gast. Ze won de tweede prijs en Kartal nodigde haar uit voor een etentje om dit te vieren. Toen sloeg de vonk over. Nu wonen ze in Hamburg met hun hond en kindje, én zingen ze regelmatig samen in dezelfde producties.

“Omdat Kartal wat ouder is en verder staat in zijn carrière, gebeurde het wel dat hij een grotere rol zong in een productie waarin ik een kleinere partij voor mijn rekening nam”, zegt Maria. “Afgelopen zomer stonden we tijdens het Puccini-festival in Toscane voor het eerst als Marcello en Musetta op het podium.” Kartal vond het spannend om via die rollen elkaar als koppel te leren kennen op scène. “Ik ken Maria zo goed dat ik in een klein gebaar kan zien wat er aan de hand is, ik hoor het zelfs in haar stem. Als dat op het podium gebeurt, kan ik daarop reageren. Dat maakt onze vertolking geloofwaardiger, en ik ben ervan overtuigd dat het publiek dat merkt.”

Beeld: Annemie Augustijns

“Al in de eerste seconde moet je op scène kunnen zien dat Marcello en Musetta speciaal zijn voor elkaar”, zegt Maria. “De chemie die ze hebben staat niet in de partituur uitgeschreven, maar moet je wel kunnen tonen. Met Kartal gaat dat makkelijker.” Eenzelfde soort vonk op het podium kunnen brengen betekent echter niet dat het koppel eenzelfde soort relatie heeft als hun personages. “Uiteraard herkennen we ons in meer of mindere mate in Marcello en Musetta, maar we laten spanningen nooit zo hoog oplopen als in de opera”, zegt Kartal. “Wij hebben niet dezelfde problemen en zorgen.”

Wat wel een uitdaging is, is een internationale zangcarrière combineren met het gezinsleven. “Wij nemen altijd ons hele gezin mee op reis”, zegt Kartal. “Vele mensen vinden het gekkenwerk, maar wij vinden het fantastisch: nieuwe mensen, nieuwe talen, nieuwe steden, nieuwe muziek. Ons kindje past zich snel aan en kan dit allemaal meemaken. Het is soms moeilijk om babysitters te organiseren, maar gelukkig hebben we goede vrienden die ons helpen.” “Zolang we bij elkaar zijn, voelen we ons thuis. Meer hebben we niet nodig”, concludeert Maria.

Maria en Kartal staan nog op 14 en 18 januari samen op het podium in de opera van Gent. Meer weten over La bohème? 

 

Ontdek hier meer over La bohème >