Oiseau: mijlpaal in de samenwerking tussen Van Steenbergen en Cherkaoui

Tim Van Steenbergen is wellicht het meest van al het Belgisch modetalent verweven met dans, opera en theater. Hij voelt precies aan hoe zijn creaties beeld en beweging kunnen verrijken. Het palmares dat hij deelt met Sidi Larbi Cherkaoui telt momenteel niet minder dan tien producties tussen 2009 en vandaag.

Ook voor L’Oiseau de Feu tekende Van Steenbergen in 2015 bij de creatie voor Opernhaus Stuttgart de indrukwekkende kostuums.

Over hun samenwerking zegt hij:

Larbi werkt veelal op scène. Larbi wilt de dingen zien. Wat ik met Larbi fijn vind is dat ik hem al ooit een grote lap stof heb gegeven en daar zijn fantastische dingen uit gekomen. Hij moet zoeken in een studio of een podium, en dat is soms wel een moeilijk proces binnen een structuur als een opera of klassiek ballet. Maar je kan hem dus niet zeggen: hier is het dossier en dat zijn de kostuums. Zo werkt dat niet bij Larbi.

Wat ik voor Larbi probeer te doen is om elementen te geven. Dat is gewoon zijn manier van werken. Ik geef wel de grote lijnen, de kleuren, mijn visie mee. Dan begint het experiment, de trip van realisme naar abstractie. Dat maakt het soms heel spannend, want je moet natuurlijk ook de timings halen. Want als Larbi in zijn studio zit komt hij terug met ideeën. En de uitdaging is om daar dan terug iets mee te doen.

We bladeren in het fotoboek van de tien Cherkaoui/Van Steenbergen-producties...

Lees ook