Nieuwe namen en promoties bij Ballet Vlaanderen

Met het nieuwe seizoen in het vooruitzicht is bij Ballet Vlaanderen de tijd aangebroken om de troepen te versterken. Het moment van promoties en nieuwe aanwervingen.

Promoties

Nancy Osbaldeston promoveert volgend seizoen van solist meteen tot principal. Een enorme en verdiende sprong voorwaarts voor de Britse. “Nancy heeft zich het voorbije seizoen bewezen als een veelzijdige en complete danseres,” aldus artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui. “Haar Aegina in Spartacus van Joeri Grigorovitsj werd terecht internationaal geprezen, terwijl ze ook in het werk van Akram Khan of Ohad Naharin een feilloze techniek liet zien. Toch kan ze die huid van zich afschudden om een beklemmende rol te brengen in Café Müller van Pina Bausch. Al die verschillende choreografen waar ze dit seizoen mee heeft samengewerkt zijn unaniem over haar talent, energie en verschijning. Nancy belichaamt de diversiteit waar Ballet Vlaanderen voor staat zonder haar eigenheid te verliezen.”

Acacia Schachte wordt soliste. Acacia werkte de voorbije jaren nauw samen met Sidi Larbi Cherkaoui, onder andere als zijn assistente. Daarnaast is Acacia ook een bijzondere danseres, wat ze dit seizoen heeft getoond in onder andere Chronicle van Martha Graham en in een glansrol in Requiem van Sidi Larbi Cherkaoui.

Ook Matt Foley maakte grote indruk en mag zich voortaan solist noemen. Hij danste dit seizoen met veel bravoure de veeleisende rol van ‘Spartaan met stok’ in Spartacus, bleef niet onopgemerkt in William Forsythes Approximate Sonata 2016, Cherkaoui’s Requiem, Khans Kaash en toonde daarnaast zijn kwetsbaarheid in Café Müller.

Ballet Vlaanderen blijft ook investeren in talent van eigen bodem. Zo promoveert Brent Daneels als aanstormend talent van corps de ballet naar half-solist. Astrid Tinel, Lara Fransen en Enrico Vanroose promoveren van stagiair tot corps de ballet.

Nieuwe gezichten

Bij de nieuwe dansers vervoegt de Amerikaan Morgan Lugo - die van Benjamin Millepieds LA Dance Project komt - het gezelschap als half-solist.

Andere nieuwe dansers die volgend seizoen bij het corps de ballet komen zijn de Thaise Nicha Rodboon (die van het Bayerisches Staatsballett komt), de Frans-Japanse Sarah Hochster (Leipziger Ballett), de Amerikaanse Lateef Williams (Ballet Nacional Chileno). De Frans-Braziliaan Arthur Louarti (Compagnie Opinion Public, Béjart Ballet Lausanne) en de Japanse Ruka Nakagawa (Koninklijke Balletschool Antwerpen) zijn geen onbekenden voor het huis en dansten het voorbije seizoen in verschillende producties van Ballet Vlaanderen.

Nieuwe stagiairs zijn Anaïs De Caster en Tiemen Bormans, die van de Koninklijke Balletschool Antwerpen komen en al te zien waren in Spartacus.

Afscheid

We nemen afscheid van Fiona McGee, die naar het Wiener Staatsballett gaat, Alexander Burton, die opnieuw gaat studeren in Canada, en Virginia Hendricksen, die met haar danscarrière stopt, maar als assistent-choreograaf verschillende producties zal begeleiden.

Principal Gabor Kapin danste onlangs zijn laatste voorstelling in Pina Bausch' Café Müller. Hij bewees zich als voortreffelijke principal-danser in o.a. Four Schumann Pieces (Hans Van Manen), Lenski in Onegin (John Cranko), de titelrol in Slava Samodurovs Romeo & Julia en Fall van Sidi Larbi Cherkaoui. Hij wordt balletmeester voor ons gezelschap vanaf seizoen 2017-2018.

Lees ook