November wordt Philip Glass-maand in Opera Gent!

Amerika’s grootste levende componist Philip Glass staat in november centraal in het operahuis in Gent. Niet alleen staat de première van Glass’ Gandhi-opera Satyagraha op het programma, maar fans kunnen proeven van het werk van Glass in 4 speciale extra activiteiten.

In the Penal Colony

Philip Glass baseerde zijn pocketopera In the Penal Colony voor twee zangers, acteurs en strijkkwintet (uit 2000) op een vertelling van Franz Kafka. In In der Strafkolonie verbeeldt Kafka op onnavolgbare wijze hoe een totalitair systeem verstrikt raakt in zijn eigen absurde logica.

Met zijn typische bezwerende klank- patronen gaf Philip Glass aan deze indringende vertelling een passende muzikale ondertoon, waarin de beklemming van het verhaal nog versterkt wordt.

Wanneer: do 15 nov 20u00

Koop kaartjes voor In the Penal Colony

Koyaanisqatsi

De film Koyaanisqatsi betekende Philip Glass’ doorbraak bij het grote publiek. We bieden je een unieke kans om deze parel te herontdekken op groot scherm in de grote zaal van Opera Gent.

Koyaanisqatsi is een woordeloze film van Godfrey Reggio uit de jaren ‘80 waarin de jachtigheid van het hedendaagse moderne leven wordt opgeroepen. Bijna 40 jaar later blijkt het visionaire karakter van de film eens te meer. Glass’ filmscore gaf deze film een indringend auditief karakter.

Wanneer: za 17 nov 20u00

Koop kaartjes voor Koyaanisqatsi

Middagconcert: minimaal en meditatief

Vier strijkers uit het HERMESensemble plaatsen niet alleen Philip Glass - een van de Amerikaanse zwaargewichten van de minimal music - in de spotlights, maar kijken ook naar componisten die onder impuls van religieuze ideeën radicale eenvoud in hun muziek nastreefden: Arvo Pärt en Henryk Górecki.

Wanneer: vr 16 nov 12u30

Middagconcert: minimaal en meditatief

Internationaal Symposium: Music Theatre in Motion

Samen met de Europäische Musiktheater-Akademie Wenen organiseert Opera Vlaanderen een internationaal symposium over dans in opera. We zoomen in op het vernieuwende karakter van deze kruisbestuiving en kijken naar hedendaagse en historische voorbeelden in binnen- en buitenland.

Onderzoekers, kunstenaars, studenten en een breed publiek van opera- en dansliefhebbers zijn meer dan welkom op deze uiteenzetting door bekende regisseurs, wetenschappers en choreografen.

 Wanneer: vr 16 en za 17 nov 10u00 tot 16u00

Koop kaartjes voor het symposium


Lees ook: