Ontdek Mozarts bekendste opera's anders bekeken

Een dag vol opera is wat DEDAPONTETRILOGIE jou aanbiedt. Een samenwerking tussen Wolfgang Amadeus Mozart en operaschrijver Lorenzo Da Ponte bracht in de 18de eeuw drie legendarische stukken op: Don Giovanni, Così fan tutte en Le nozze di Figaro. Die werden in een nieuw jasje gestoken door jong talent Tom Goossens. Hij brengt theater en opera samen in deze verfrissende trilogie over de liefde en haar komische bijwerkingen.

Don Juan

Met zijn eerste voorstelling van dit drieluik schoot Tom Goossens meteen in de roos in 2017. Zijn masterproef aan KASK drama werd positief ontvangen door zijn ontmantelende vertaling van opera. Zang en muziek van Mozarts opera Don Giovanni wisselen in sneltempo af met teksten uit Molières Don Juan.

Wat als er iemand in je leven komt die je hele kijk op liefde en eeuwige trouw omverwerpt? Drie spelers, een klassieke zangeres en een pianist brengen het verhaal van een hartenbreker. 

Così

Twee acteurs, twee klassieke zangers, een pianist en een violiste filosoferen samen over eeuwige trouw. Twee koppels worden op de proef gesteld. Zal de liefde overwinnen of is lust een te grote verleiding? En is trouw wel noodzakelijk? 

Tom Goossens combineert ook hier weer het aanstekelijke spel, waarbij er rechtstreeks naar het publiek wordt gespeeld, met virtuoze zang en muziek.

Le Nozze

Le Nozze is een spel van verleiden en verkleden. Drie muzikanten en drie acteurs spelen alle elf personages uit de bruiloft van Figaro. Het nieuwste en tevens ook laatste luik in DEDAPONTETRILOGIE brengt een wirwar van personages met ingewikkelde liefdesrelaties, maar steeds herkenbaar door de kostuums.

Het wordt een humoristische afsluiter van een mooie dag vol vernieuwende opera van Tom Goossens.

Dit vond de pers over DEDAPONTETRILOGIE

Waar tijdens een 'reguliere' uitvoering van die opera de grappen vaak bravoure-achtig uitgesponnen worden (omdat het zingen de actie vertraagt), versnelt regisseur Tom Goossens de handeling door heel veel met spreekgezang of zelfs gewone dialogen te werken én door de gezongen delen live door een acteur op scène te laten 'vertalen'.

Jong, vernieuwend en toch gebaseerd op de klassieken speelt hij met herkenning en verrassing. Zijn Don Giovanni in een nieuw jasje was bruisend komisch en zat vol originele ideeën.

Così is een eigenzinnige bewerking met respect voor het origineel en met een aanstekelijk plezier in het spelen met theater en taal.

Het fijne aan het werk van regisseur Tom Goossens is dat hij, binnen het operagenre dat hem al van bij het begin van zijn parcours fascineert, telkens op zoek gaat naar nieuwe accenten. Zo is Le nozze, het sluitstuk van zijn Mozarttrilogie, toch weer anders dan voorgangers Don Juan (2017) en Così (2018). De frisse accenten vloeien vooral voort uit het feit dat hij met zijn DESCHONECOMPANIE iedere keer opnieuw op zoek gaat naar de juiste mensen in de juiste rollen.

Als Le Nozze een verkleedpartij is, dan eentje die zelfbewust in haar schoenen staat, grappend de genreconventies in hun hemd zet en Mozarts muziek tooit met het nieuwe, frisse jasje waar ze om schreeuwt.

Zo zien Don Juan, Così en Le Nozze eruit

Wil jij DEDAPONTETRILOGIE ook zien?

DEDAPONTETRILOGIE speelt verspreid over de hele dag op 21 maart in Antwerpen.

IK WIL NAAR DEDAPONTETRILOGIE

Meer over DEDAPONTETRILOGIE: