Seizoen 2019-2020 van Opera Ballet Vlaanderen

Het nieuwe seizoen van Opera Ballet Vlaanderen heeft voor iedereen iets in petto. Op zoek naar een overweldigende opera- of balletavond? Kom dan naar een van onze gerenommeerde opera's en balletten. Heb je het graag iets toegankelijker? Er staan ideale kennismakingen met opera en ballet op het programma. Ga je liever voor een echte ontdekking? Ook die staan volgend seizoen voor je klaar. Eén ding is zeker: er beweegt vanalles in seizoen 2019-2020!


Dit zijn de bekende titels

Aan grote namen geen gebrek volgend seizoen. Zo maakt gevierd regisseur Johan Simons in onze grandioze seizoensopener Don Carlos Verdi's politieke opera actueler dan ooit. Niemand minder dan choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker regisseert Mozarts ultieme relatietest Così fan tutte. En met Le Sacre du printemps van legende Pina Bausch krijg je in Cherkaoui / Bausch een onvergetelijk stuk dansgeschiedenis voorgeschoteld.

In Rusalka van Antonín Dvořák nemen we een diepe duik in het verhaal van De kleine zeemeermin. Een ander bekend verhaal, de klassieker La Bayadère, krijgt een resoluut nieuw jasje van wonderkind Daniel Proietto in RASA [naar La Bayadère]. Spektakel verzekerd!

Dit zijn ideale kennismakingen

Ben je graag zeker van je stuk? Met Macbeth van Michael Thalheimer keert een van de hoogtepunten van het vorige operaseizoen terug naar Gent. In Khan / Cherkaoui / Pite (her-)ontdek je dan weer drie successen die recent op onze podia stonden.

Wie graag kennis maakt met opkomend danstalent, moet op Choreolab #14 zijn: de dansers van Ballet Vlaanderen krijgen de kans om hun eigen talenten te ontplooien en zelf een choreografie te maken. Ze nemen de rijke geschiedenis van het huis als inspiratiebron.​

Dit zijn de ontdekkingen

Dé muzikale ontdekking van het jaar is Faust van Robert Schumann. Philippe Herreweghe, die het stuk zal dirigeren, noemt het niets minder dan een meesterwerk. Ook halen we een lang vergeten opera eindelijk naar België: in Der Schmied von Gent maakt theaterregisseur Ersan Mondtag zijn operadebuut, en het belooft zijn persoonlijke stempel te dragen: plastisch, politiek en provocatief. 

In de kameropera Usher werken heden en verleden samen: hedendaags componist Annelies van Parys herwerkt schetsen van Claude Debussy tot een bloedstollende opera-avond. Aan de basis ligt een verhaal van horrorschrijver Edgar Allan Poe. In dit jubileumjaar bieden we je ook een prachtig overzicht van 50 jaar Ballet Vlaanderen. De voorstelling Brabants / Cherkaoui bevat werk van twee boegbeelden van het huis: de oprichtster Jeanne Brabants en huidig artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui.

Maar misschien wel de meest experimentele voorstelling van dit seizoen is C(H)OEURS 2020 van Alain Platel. Samen met het koor, orkest, dansers en zangers creëert Platel een totaal nieuwe kunstvorm op greatest hits van Verdi en Wagner. 

Concerten, jeugdvoorstellingen, en nog veel meer

Naast opera en ballet valt er nog van alles te ontdekken volgend seizoen. Zo krijgen de concerten een prominentere rol. Fans van Luciano Berio kunnen hun hart ophalen, want hij is meerdere keren te horen. Het is ook uitkijken naar Der Jasager van Kurt Weill en Verdi's Requiem.

Jonge talenten als Tom Goossens, Haider Al Timimi en Benjamin Abel Meirhaeghe maken volgend seizoen ook spannende en straffe voorstellingen als Shéhérazade / L'heure espagnole en The Sad Smile, or The Tearing Face: A Revue. En voor tal van onze voorstellingen bestaan er ook verdiepende en verbredende randactiviteiten.