Opera voor iedereen

De sociale en educatieve dienst van Opera en Ballet Vlaanderen focust op het toegankelijk maken van opera en ballet. Zo kunnen we ook mensen bereiken voor wie de weg naar de opera helemaal niet evident is. Op 14 november brachten we in Opera Gent tijdens een belangrijke repetitie van de opera Le Duc d’Albe, twee groepen samen, die uit een totaal verschillende hoek komen: blinde toeschouwers en anderstalige jongeren die nog maar net in België zijn aangekomen. Aan die bijzondere ontmoeting ging een lange voorbereiding vooraf.

Audiodescriptie

Vorig jaar startte Opera Ballet Vlaanderen met een uniek project in België door voor de opera Agrippina een voorstelling aan te bieden met audiodescriptie. Blinde en slechtziende bezoekers kregen een headset waarmee ze in realtime informatie kregen over wat er op het podium gebeurt.

“De leden van VeBeS (vereniging voor blinden en slechtzienden) zijn al jaren zeer enthousiaste operabezoekers,” vertelt Josephine Schreibers van de sociale en educatieve dienst. “In het verleden deden we dan wel een gerichte inleiding. We gingen daarbij vooral beschrijvend te werk. Maar tijdens de voorstelling bleef alles toch erg abstract. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere aanpak. Met deze audiodescriptie bieden we echt een oplossing op maat - en de reacties erop zijn zeer enthousiast.”

 

Voor de voorstelling Le Duc d’Albe doen we deze stunt nog eens over: Nina Reviers, een doctoraatsstudent verbonden aan het Departement Toegepaste Taalkunde/Vertalers en Tolken van de UAntwerpen, geeft live commentaar bij de voorstelling. Via een oortje kunnen de blinden en slechtzienden rechtstreeks meevolgen wat er op de scène gebeurt. Op 14 november konden een 40-tal leden van VeBeS op die manier de voorgenerale meevolgen. Tien van hen waren zodanig enthousiast dat ze de volgende editie, op 6 december, gewoon terugkomen!

What’s your name?

Daarnaast heeft Opera Ballet Vlaanderen ook een voortrekkersrol in Gent met het project What’s your name. Daarbij begeleiden we anderstalige jongeren die recent in België aankwamen. We werken met hen rond het thema identiteit. Hoe zien zij zichzelf? Hoe kunnen ze omgaan met de ander in een ander land?

Jammer genoeg komen deze jongeren vaak in contact met vooroordelen. Ze worden bv. gediscrimineerd omwille van hun huidskleur. Opera Ballet Vlaanderen brengt deze jongeren in contact brengen met een doelgroep die die voordelen niet heeft, en hen beoordeelt op wie ze zijn en wat ze doen. De link met VeBeS was snel gevonden.

Op 14 november begeleidden 20 leerlingen van het Vierde Kantoor van PHTI-Gent het gezelschap blinden en slechtzienden van VeBeS. Ze kregen eerst een korte opleiding: “Hoe moet je communiceren met een blinde? Waaraan moet je aandacht besteden?” Daarna escorteerden ze hen van de ingang van de opera naar de zaal, waar ze de opera bijwoonden.

“In het begin waren we vooral met praktische dingen begaan: “Pas op het opstapje, hier is het glad”, enzovoort. Maar na verloop van tijd kon je zien dat de blinden een echt een-op-een-gesprek aangingen met hun begeleiders” vertelt Josephine. “Het was echt ontroerend om te zien hoe bepaalde van die jongens openbloeiden. Daar doen we het voor!”

Wat biedt de toekomst?

In de toekomst zou de educatieve dienst het audiodescriptie-aanbod graag verder uitbreiden. “Het doel is om nog inclusiever en toegankelijker te gaan werken,” vertelt Josephine, “Ik denk aan Touch Tours, een multimediagids waarin zowel gebarentaal als audiodescriptie aangeboden wordt… Er zijn nog veel mogelijkheden!”

Het project What’s your name? loopt nog tot 23 maart. Op die dag brengen de jongeren van het PHTI een toonmoment in de salons van de opera van Gent om 19u. Jullie zijn allemaal van harte welkom!

 

Lees ook