Verdiep je in onze opera's met de nieuwe boekenreeks Operatheek

Samen met Universitaire Pers Leuven lanceren we de gloednieuwe boekenreeks Operatheek. Het worden compacte boekjes over belangrijke opera’s en muziektheaterwerken naar aanleiding van ons programma. Het eerste nummer, dat nu beschikbaar is, gaat over Robert Schumanns Szenen aus Goethes Faust.

De boekenreeks

Elk boek uit de reeks geeft je inzicht in de verschillende aspecten van het muziekstuk. De thematiek, het verhaal en het libretto komen allemaal aan bod. Tegelijk krijg je ook de ontstaansgeschiedenis mee, de cultuurhistorische context van het stuk en de meest recente ontwikkelingen in het musicologisch onderzoek. Tot slot zoomt elk boekje in op de grote muzikale en theatrale momenten van elk werk.

Szenen aus Goethes Faust

In het eerste boekje uit de reeks breekt musicoloog Steven Vande Moortele (University of Toronto) een lans voor de Szenen aus Goethes Faust, het monumentale meesterwerk van Robert Schumann. Je leest hier een interview met de auteur.

In drie hoofdstukken gaat deze bondige gids in op Schumanns adaptatie van Goethes oorspronkelijke toneeltekst, de positie van de Faust-Szenen in Schumanns oeuvre en in de muziek van de negentiende eeuw, en de algemene opbouw en de muzikale hoogtepunten van het stuk. Je kan Faust hier beluisteren:

Op 14 juni zou in Antwerpen de productie van Szenen aus Goethes Faust in première zijn gegaan, gedirigeerd door Philippe Herreweghe en in een regie van Julian Rosefeldt. Het zou de kroon worden op het eerste seizoen van artistiek directeur Jan Vandenhouwe. Door de coronacrisis wordt de voorstelling nu verschoven naar een later seizoen, maar dat belet onze artistiek directeur niet om je alsnog warm te maken voor het stuk. 

Hoe bestel je?

Dit eerste boek in de reeks Operatheek, bedoeld als verdiepende gids bij het programma voor de Faust-bezoeker, wordt nu los van deze productie gepubliceerd, en je kan het vanaf nu bestellen.

Het is niet enkel bedoeld voor de doorgewinterde operaliefhebber, maar voor iedereen die één van de meest fascinerende personages uit de literaire canon op een andere manier wil leren kennen. 

Bestel je exemplaar


Lees meer: