Primeur: Agrippina toegankelijk voor mensen met beperking

Een primeur: de voorstelling van de Händel-opera Agrippina in Opera Antwerpen op dinsdagavond 28 maart wordt voorzien van audiodescriptie. Op die manier wordt de voorstelling toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Het is voor het eerst in België dat een operavoorstelling op deze manier gebracht wordt. Opera Vlaanderen werkt hiervoor samen met de Vereniging van Blinden en Slechtzienden (VeBes) en de Universiteit Antwerpen.

Opera Vlaanderen en VeBeS werken al langer samen. Voordien kregen mensen met een visuele beperking voor een voorstelling een speciale inleiding, maar nu krijgen ze tijdens de voorstelling en via een hoofdtelefoon meer uitleg over de actie op het podium.

De audiodescriptie werd ontwikkeld door professor Aline Remael (Chair of Department of Applied Linguistics, Translators and Interpreters) en Nina Reviers (Phd researcher) samen met Victoria Hopchet en Shana De Winter van de UAntwerpen, twee studenten van het Departement Toegepaste Taalkunde/Vertalers en Tolken van de UAntwerpen. Ze kregen hiervoor advies van Elena di Giovanni van het Macerata Opera Festival Italië dat een lange ervaring heeft met audiodescriptie.

Voorlopig blijft het bij een eenmalige voorstelling voor ongeveer 50 personen. Na evaluatie wordt bekeken of er in de toekomst nog meer gewerkt kan worden met audiodescriptie om ook mensen met een visuele beperking een fantastische en kwaliteitsvolle opera-ervaring te bieden.

Meer

Lees ook