Primeur: twee grote wereldcreaties volgend seizoen

Opera Ballet Vlaanderen heeft volgend seizoen twee grote wereldcreaties op de affiche. Bij Opera Vlaanderen gaat het om een nieuwe opera, gebaseerd op de internationale bestseller Les Bienveillantes van Jonathan Littell. Bij Ballet Vlaanderen gaat het om het eerste avondvullende ballet van niemand minder dan Benjamin Millepied. Beide projecten maken kans op een Fedora-prijs.

De Welwillenden (2006) van Jonathan Littell won in 2007 de Prix Goncourt en werd meteen een literaire sensatie. De adaptatie van deze vuistdikke roman over de gruwelen van Wereldoorlog II vormt een pendant met het internationaal gelauwerde Infinite Now, de opera van Chaya Czernowin en Luk Perceval rond Wereldoorlog I dat door verschillende vakbladen werd uitgeroepen tot beste wereldcreatie van seizoen 2016-2017.

Hèctor Parra, één van de opkomende jonge componisten van dit moment, en librettist Händl Klaus zullen de complexe en geraffineerde roman van Littell naar het operagenre vertalen. Niemand minder dan Calixto Bieito zal de regie voeren. Les Bienveillantes/Die Wohlgesinnten is een coproductie met Teatro Real Madrid en Staatstheater Nürnberg.

(beeld uit Calixto Bieito’s productie Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Dmitri Sjostakovitsj uit het seizoen 2013-2014)

(beeld uit Calixto Bieito’s productie Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Dmitri Sjostakovitsj uit het seizoen 2013-2014)

De wereldcreatie van Ballet Vlaanderen wordt het eerste avondvullende ballet van de wereldvermaarde choreograaf Benjamin Millepied. Millepied was directeur van het Ballet van de Opéra National de Paris en is artistiek leider van zijn eigen LA Dance Project. Zijn choreografieën worden door alle grote huizen uitgevoerd, maar tot nu toe ontbreekt een avondvullend werk op zijn indrukwekkende palmares. Dat maakt hij nu voor Ballet Vlaanderen op muziek van Bach.

Bij het brede publiek is Benjamin Millepied ook bekend van de Oscarwinnende ballet-thriller Black Swan.

(Beeld: La nuit s'achève van Benjamin Millepied, (c)  François Guillot/AFP)

(Beeld: La nuit s'achève van Benjamin Millepied, (c)  François Guillot/AFP)

Beide projecten komen in aanmerking voor de Fedora-prijs. Elk jaar wordt die uitgereikt aan creaties in de internationale opera en balletwereld om de productie ervan financieel te ondersteunen. De Fedora Van Cleef & Arpels Award for Ballet bedraagt 100.000 euro, de Fedora Generali Award voor opera is 150.000 euro waard. Op deze manier wil Fedora bijdragen aan de creativiteit en vernieuwing in opera en ballet. 

Ook ons publiek kan mee beslissen wie de Fedora-prijs uiteindelijk krijgt en kan een stem uitbrengen op beide projecten.

Stem nu!


Lees ook