Sidi Larbi Cherkaoui verlaat Opera Ballet Vlaanderen einde seizoen 2021-2022

Na zeven jaar ruilt artistiek leider dans en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui Opera Ballet Vlaanderen voor Le Grand Théâtre de Genève in Zwitserland. Vanaf de zomer van 2022 wordt hij daar artistiek directeur van het balletgezelschap.

In 2015 werd Sidi Larbi Cherkaoui artistiek directeur van de balletafdeling van Opera Ballet Vlaanderen, net na de fusie tussen Opera Vlaanderen en Koninklijk Ballet van Vlaanderen. De voorbije zeven jaar schreef hij mee aan een belangrijk artistiek hoofdstuk van het huis, gaf een nieuw en eigen elan aan het balletgezelschap en liet het publiek kennis maken met een nieuwe generatie dansers en makers.

Vanaf zijn eerste voorstelling Fall (2015) - die vorige week nog werd hernomen als heropeningsproductie in Opera Antwerpen - zorgde hij voor een aantal opmerkelijke  successen van eigen hand zoals de dansvoorstellingen Exhibition (2016), Memento Mori (2018) of de opera Pelléas et Mélisande (2018) die hij samen regisseerde met Damien Jalet in een enscenering van Marina Abramovic. Het zijn maar enkele producties die ver over onze landsgrenzen weerklank vonden. Daarnaast nodigde hij ook gastchoreografen uit om te werken met het gezelschap zoals Benjamin Millepied, Crystal Pite, Andonis Foniadakis en Akram Khan of inviteerde producties van Pina Bausch zoals Café Müller (2017) of volgend seizoen Le Sacre du Printemps.

Sidi Larbi Cherkaoui blijft nog volgend seizoen actief bij Opera Ballet Vlaanderen. Zijn dansvoorstelling Noetic staat begin 2022 geprogrammeerd in de Stadsschouwburg in Antwerpen en in Opera Gent. Na dat seizoen gaat hij aan de slag in Genève.

Het werk van Sidi Larbi Cherkaoui zal een vaste waarde blijven binnen het repertoire van Opera Ballet Vlaanderen. Zijn choreografieën maken deel uit van het levende en actuele erfgoed van het gezelschap.

Het afscheid van Sidi Larbi Cherkaoui gebeurt met de beste wederzijdse gevoelens van respect en dankbaarheid voor wat hij voor dit gezelschap betekend heeft. Opera Ballet Vlaanderen wenst Sidi Larbi Cherkaoui dan ook veel succes met zijn toekomstige projecten.

Sinds vorig jaar is artistiek directeur Jan Vandenhouwe verantwoordelijk voor het opera- en balletprogramma. Vanaf het seizoen 2022-2023 zal hij regelmatig associated artists uitnodigen om met de dansers van Opera Ballet Vlaanderen te werken. Hierover zullen we in de loop van volgend seizoen meer vertellen.

Jan Vandenhouwe: ‘Als iemand ons huis verlaat voor een andere instelling is dat altijd met een mengeling van trots en spijt. De deuren blijven weliswaar open. Sidi Larbi Cherkaoui heeft de voorbije jaren een heel mooi en belangrijk artistiek parcours afgelegd met de dansers van dit huis en daarvoor zijn we hem zeer dankbaar. Zijn oeuvre maar ook zijn spirit zullen we in dit huis blijven koesteren en ik kijk uit naar het toekomstige werk van hem in zijn nieuwe thuisbasis.’

Sidi Larbi Cherkaoui: ‘Ik ben ontzettend dankbaar voor de eer die ik had om tijdens deze boeiende jaren in het directiecomité te zitten van Opera Ballet Vlaanderen. Ik verlaat het huis en kijk uit naar nieuwe uitdagingen, maar ben zeker niet helemaal weg: de band met de dansers en het hele team bij Opera Ballet Vlaanderen zal altijd blijven. Ik kijk alvast met enthousiasme en bewondering uit naar het pad dat artistiek directeur Jan Vandenhouwe effent voor Opera, Ballet en Vonk.’

Sidi Larbi Cherkaoui

Beeld: Filip Van Roe