Solist Joëlle Auspert neemt afscheid

Na de laatste voorstelling van Memento Mori dit seizoen maakt solist Joëlle Auspert haar laatste buiging op onze bühne. Na een indrukwekkend parcours en met een palmares om 'u' te tegen te zeggen, vat Joëlle nu een nieuwe carrière aan als leerkracht dans. We wensen haar alle succes!

Een grootse carrière

Op haar negen ging Joëlle Auspert mee met een vriendinnetje naar de balletles. 33 jaar later kan ze terugkijken op een leven in functie van haar passie: na de Koninklijke Balletschool werd ze deel van Ballet Vlaanderen. 

Bij ons danste ze onder artistieke directeurs Robert Denvers, Kathryn Bennetts, Assis Carreiro en Sidi Larbi Cherkaoui. Ze kreeg grote rollen in stukken van Kurt Jooss, Pina Bausch en William Forsythe. En met haar accent op karakterrollen was Joëlle ook een graag geziene solist bij ons publiek. 

Uit je comfortzone

"Karakterrollen zijn inderdaad iets voor mij. Ik hou van de performance zelf. Je inleven en dan alles geven, dat bezorgt je een kick. Die fysieke uitdaging, maar ook uit je comfortzone treden. Bovendien moet het iets betekenen wat je doet. Misschien is theater wel iets voor mij."

Een personage neerzetten is een van Joëlles sterkste troeven. Zo schitterde ze als enige vrouw in het ijzersterke Made Man van Nicolo Fonte, of viel ze op in Pina Bausch' Café Müller

"Ik ben niet de technische topballerina, mijn talent ligt in het artistieke, de vertolking. Ook al vecht ik al heel mijn leven om de perfectie te benaderen".

Joëlle als leerkracht

Ondertussen werkt Joëlle hard aan haar carrière na het dansen. Dit jaar studeert ze af als leerkracht dans. Letterlijk tussen de bedrijven door haalt Joëlle haar bachelor, haar stages gaf ze hier in huis. Dat dat toch wat wennen is, is logisch:

"Het is wel confronterend. Plots stond ik aan de andere kant en zag ik de dansers compleet opgaan in zichzelf. Zit dit goed, zit dat goed... hoe zie ik eruit? Maar als lerares ga je compleet op in de anderen. Je bestaat niet meer. Je geeft alleen maar."

Wat de toekomst brengt

Op haar 41 begint er voor Joëlle een nieuw leven. Maar dat dans een hoofdrol zal blijven spelen in haar leven, staat vast.

"Ik moet zelf nog uitzoeken wat ik wil. Misschien wel een eigen werk maken. Ik heb dat nooit eerder gedaan. Ik moet ook nog veel inhalen, wat meer leven. Een ding is zeker: ik moet structuur aanbrengen in mijn leven en... blijven bewegen."

We wensen Joëlle alle succes met haar verdere carrière en bedanken haar voor haar vele jaren hier!

Lees ook: