Van geuzenlied naar filmmuziek: de muziek van Der Schmied von Gent

Door toedoen van nazi-Duitsland lag hij jarenlang onder het stof, maar wij brengen Der Schmied von Gent weer naar huis. De opera uit 1932 is een laatste mijlpaal in het werk van Franz Schreker, en wij vertellen je hoe je dat kan horen.

Van poppentheater naar opera

Franz Schreker heeft aan het begin van de 20ste eeuw de reputatie dat hij zich graag wentelt in zware, psychologisch beladen onderwerpen in een post-romantische operatraditie. Maar in 1929 woont hij een voorstelling van een poppentheater bij in het Italiaanse stadje Pallanza. Dat zorgt voor een radicale ommezwaai in zijn aanpak.

De toeschouwers, arm en rijk, jong en oud, laten met veel begeestering hun enthousiasme blijken, ondanks de primitieve poppen en naïeve verhaallijn. Het inspireert Schreker, die besluit om, in de gedachte van het poppentheater, een opera te schrijven waar iedereen zich in kan vinden. Hij noemt Der Schmied von Gent dan ook ‘eine Oper für Jedermann’.

Voor ieder wat wils

Om zoveel mogelijk mensen aan te spreken, benadert Schreker zijn Schmied von Gent als een muzikaal lappendeken. Hij boort op ruim twee uur een arsenaal aan stijlen aan. Bij momenten grijpt hij terug naar de strenge neobarok, even later hoor je een vrolijk geuzenlied. Als de wulpse duivelin Astarte ten tonele verschijnt, begeleidt Schreker haar met sensuele, post-romantische muziek:

Hij opent ook zijn armen voor de populaire muziekstijlen die de jaren 1920 domineerden. Schreker zegt letterlijk dat hij met Der Schmied von Gent ‘modern genoeg’ hoopt te zijn. Zo hoor je flarden filmmuziek en lijkt het laatste deel wel geschreven voor een Hollywoodfilm:

Op de koop toe schrijft Schreker voor een gigantisch koor en orkest. Zo zijn er maar liefst acht slagwerkers nodig om deze opera uit te voeren. Dat betekent een huzarenstukje voor de muzikanten én onze muziekdirecteur Alejo Pérez, die strak het dirigeerstokje in handen houdt.

Een opera voor iedereen, dus ook voor jou? Kom mee onze Schmied von Gent ontdekken! Deze voorstelling gaat in première op 2 februari in Antwerpen en verhuist op 21 februari naar Gent.

Ik koop tickets!

Meer 'Der Schmied von Gent':