#verbeeldingleeft op locatie, om even uit de mallenmolen te stappen

Het coronavirus neemt ieders leven in een sterke greep en maakt het voor velen een moeilijke periode. Daarom trokken wij tussen september en november naar net die plekken die het hards getroffen worden door het virus.

Zorg voor elkaar

De zorgsector kreeg duidelijk een zware klop van de coronacrisis. Met overvolle ziekenhuizen en te weinig zorgpersoneel werd het voor hen moeilijk om nog een moment van rust te vinden. Onze artiesten bezochten UZGent, AZ Sint-Nikolaas en de zorggroep Multiversum in Mortsel om hen dat welkom moment van pauze te geven. Met een korte dans- of muziekvoorstelling konden de inwoners en het personeel even aan de realiteit ontsnappen.

Ook minder voor de hand liggende plaatsen mochten niet vergeten worden. De mensen uit de Rabottorens in Gent zaten maandenlang in lockdown op enkele vierkante meter en werden daarom verrast met een optreden van enkele orkestleden.   

Verrijkend voor iedereen

In de gevangenis van Antwerpen werkten we samen met de maatschappelijke integratiedienst De Rode Antraciet en enkele vrouwen uit de vrouwenafdeling van de gevangenis. Ze organiseerden een workshopreeks rond beweging, choreografie en muzikaliteit om samen met de gedetineerden tot een toonmoment te komen voor de vrouwenafdeling en haar werknemers.

Met dit project hebben we onder meer het verantwoordelijkheidsgevoel en gevoel van vrouwelijkheid bij de gedetineerden in het licht durven en kunnen zetten. Dit zijn onderdelen van hun persoonlijkheid die vaak mee opgesloten worden. De reacties van de gedetineerden waren ontladend, de dankbaarheid was groot. Ook onze artiesten gaven warm aan dat dit project op persoonlijk niveau verrijkend was. Hiermee denk ik dat we in twee richtingen verbeelding hebben laten leven.


#verbeeldingleeft op locatie is een initiatief van Vonk, onze werking die inzet op talentontwikkeling, participatie en diversiteit.

Foto's door Marcel Lennartz, Joren Slaets, Pauline Van Aelst en Wouter Van Vooren.