Waarom je gelukkig wordt van JOY!

Ons groot instapballet van het jaar, JOY, wordt een ware belevenis: met JOY van Alexander Ekman en B.R.I.S.A. van Johan Inger krijgen we frisse feelgood-voorstellingen van twee Zweedse choreografen voorgeschoteld, op de tonen van onder andere Nina Simone en Tiga. Dat klinkt al spectaculair. Maar wat doen die flamingo en die haardrogers daar?

JOY: vreugde op hoge hakken

JOY gedanst door het Joffrey Ballet, © Cheryl Mann

Het thema: Vooraleer hij het stuk JOY maakte, prikkelde choreograaf Alexander Ekman zijn dansers met allerlei vragen: waar word je gelukkig van? Welke bewegingen brengen je echt plezier? Waarom dans je zo graag? De antwoorden vormde Ekman om tot een originele voorstelling, waarbij het plezier van de dansers centraal staat. En dat is er aan te zien!

De dans: Vreugdevol, absurd (de mannen hebben plots hoge hakken aan, en er komt ook een roze flamingo langs), en soms ontroerend: JOY is het perfecte tegengif tegen het leed in deze wereld. Wees klaar om overrompeld te worden door een razendsnelle afwisseling van solo’s, duetten en groepsstukken.

De muziek: De soundtrack van JOY zit vol met heerlijk vrolijke deuntjes van onder andere Tiga en Django Django. De ideale begeleiding voor zo’n eigenzinnige voorstelling als JOY!

 

Van B.R.I.S.A. tot orkaan

B.R.I.S.A. van Johan Inger bij het NDT

Het thema: Johan Inger onderzoekt in B.R.I.S.A.hoe de grootste revolutie soms met een klein briesje kan beginnen. Onze kleine, alledaagse gewoontes kunnen vaak grote gevolgen hebben. Over dat idee giet Inger een goeie laag humor. Zo zet hij dat idee van het briesje kracht bij met behulp van haardrogers en bladblazers.

De dans: Vanuit een lege ruimte komt na verloop van tijd een ware storm op gang, die begint bij één danser en eindigt bij de hele groep. De stijl van Inger is scherp, snel en ook een beetje absurd. Maar bovenal zet hij graag de eigen persoonlijkheden van de dansers wat extra in de verf.

De muziek: Met Sinnerman van Nina Simone en muziek van Amos Ben-Tal is ook de muziek van B.R.I.S.A. een frisse mix van opzwepende en ontroerende nummers. Helemaal in de stijl van de avond dus: een tikkeltje absurd, soms ontroerend, maar vooral: vreugdevol!

 

Krijg je zin om te komen kijken? JOY speelt van 29 maart tot 2 april in Opera Antwerpen, en van 12 tot 18 april in Opera Gent!

Naar de voorstelling!


Lees ook: