Waarom je Les Bienveillantes niet mag missen

Een van de beste operaregisseurs van het moment. Een bekroonde schandaalroman. Een ongewone kijk op een van de delicaatste thema’s uit onze collectieve geschiedenis. Onze nieuwe wereldcreatie Les Bienveillantes wordt een avond die je bij je nekvel grijpt. En daar ben je maar beter bij!

Het wonderkind Calixto Bieito

Hou je van theater dat je door elkaar schudt? Dan zit je goed bij een voorstelling van sterregisseur Calixto Bieito. Lange tijd het enfant terrible van de Europese operascene, nu een van de meest gevraagde regisseurs ter wereld: Bieito belooft altijd spektakel.

Zo zette hij ons huis al helemaal op stelten met de spraakmakende productie van Mahagonny, en maakte hij het weergaloos beklemmende Lady Macbeth uit Mtsensk. Een ding is zeker: Bieito’s fysiek, beeldend theater doet iets met je.

De controversiële roman Les Bienveillantes

Toen Jonathan Littells Les Bienveillantes verscheen in 2006, sloeg de vuistdikke roman in als een bom. En met reden. Het verhaal, waarin de gecultiveerde, intelligente en gevoelige Maximilian Aue vertelt over zijn verleden als SS-officier, bezorgt je koude rillingen.

Op een gedetailleerde, documentaire-achtige manier vertelt Aue over de gruwelijke daden waar hij getuige én mededader van was. En dat allemaal zonder een greintje spijt: jij zou, zo zegt Aue, in zijn plaats net hetzelfde gedaan hebben. Een standpunt dat een hoop stof deed opwaaien.

 

Jonathan Littell

Van boek naar opera: de wereldcreatie van Hèctor Parra en Händl Klaus

1403. Zoveel pagina’s telt de Franstalige versie van Les Bienveillantes. Librettist Händl Klaus en componist Hèctor Parra leverden een ongelooflijke prestatie door Littells meesterwerk tot een gloednieuwe opera te smeden.

Händl Klaus, auteur en filmregisseur, geeft het verhaal een nieuwe, poëtische dimensie. En met een ervaren en bevlogen operacomponist als Hèctor Parra weet je dat er je een bijzonder kunstwerk te wachten staat. We kijken ernaar uit!Ben je ook benieuwd naar Les Bienveillantes? De voorstelling speelt van 24 april tot 2 mei in Antwerpen, en van 12 tot 18 mei in Gent.

Ik kom naar de voorstelling!

Meer over Les Bienveillantes