Wat kan je verwachten van Der Silbersee?

Met acteurs Marjan De Schutter, Elsie de Brauw en Benny Claessens hebben we een paar opvallende namen op de affiche van Kurt Weills Der Silbersee. Het wordt hun eerste operaproductie, en wie weet ook die van jou?

Kurt Weills Der Silbersee (1933) is een kruising van opera en theater: naast de indrukwekkende muziek bestaat het stuk voor een groot deel uit gesproken tekst. Het geheel vertelt een grimmig wintersprookje dat de machtsovername van de nazi’s in Duitsland fel bekritiseerde. Het verwondert dan ook niet dat de Duitse bodem onder Weills voeten snel te heet werd en hij uiteindelijk het land moest ontvluchten. De nazi’s verbrandden de partituur en het stuk kwam in de vergetelheid terecht.

Voor deze productie wordt de oorspronkelijke tekst door regisseur Ersan Mondtag en zijn team herwerkt en herschreven. Der Silbersee speelt bij hen in het jaar 2033, honderd jaar na de vreselijke gebeurtenissen die deze opera geïnspireerd hebben. Het verhaal gaat als volgt: een fictief acteursensemble in een Vlaams theater wil Kurt Weills sprookje graag opvoeren, maar staat voor dezelfde uitdagingen als de kunstenaars in het jaar 1933. Opnieuw is de samenleving geradicaliseerd en moeten ze oppassen voor vervolging, dus zoekt het ensemble uit angst naar oplossingen om buiten schot te blijven. Een stuk in een stuk dus, vertolkt door de steracteurs Marjan De Schutter, Elsie de Brauw en Benny Claessens. De acteurs drukken zelf hun stempel op de tekst, die meertalig zal gebracht worden. Benny zal naast acteren ook zingen in deze productie, al verklapte hij ons dat hij niet “de Maria Callas in zich naar boven zal halen”. Hij heeft alvast heel veel zin om bij ons op de planken te staan: “Ik hou wel van de abundance in opera. Less is niet more. More is more. Als acteur kom ik de opera binnen als een Trojaans paard, maar ik merk dat opera zich meer openstelt voor andere kunstvormen dan andersom. Dat we weggaan van labels en meer crossovers opzoeken is goed. Dan wordt het opnieuw spannend.”

Dat Der Silbersee spannend en indrukwekkend wordt, staat buiten kijf. Dit wordt dé ontdekking van het seizoen. Wil je Marjan, Elsie en Benny zelf aan het werk zien? Bestel dan nu je tickets.

Ontdek alle data van Der Silbersee >

Beelden: Annemie Augustijns