Wat vond jij de beste opera van 2018?

De International Opera Awards komen er weer aan, en dat wil zeggen dat het tijd is voor een jaaroverzicht. Wat vond jij de beste opera in ons huis in 2018? Wie was de beste dirigent? Welke zanger heeft je omvergeblazen? We frissen nog even op welke producties er in 2018 allemaal de revue passeerden!

Pelléas et Mélisande (Debussy)

We begonnen 2018 met een sterke voorstelling van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet. Ze brachten Pelléas et Mélisande opnieuw tot leven dankzij een fabelachtig decor van Marina Abramovic en videobeelden van Marco Brambilla. Vooral Mari Eriksmoen maakte indruk als een zoetgevooisde Mélisande. De dirigent van dienst was Alejo Pérez.

Nomineer 'Pelléas et Mélisande'

Parsifal (Wagner)

De blijde terugkeer van Tatjana Gürbaca's veelbekroonde Parsifal was een schot in de roos. Nieuwbakken Parsifal Erin Caves en Kundry Tanja Ariane Baumgartner overtuigden, net zoals dirigent Cornelius Meister. De voorstelling gaf onder Gürbaca's regie een heel nieuwe blik op het verhaal van Parsifal, vooral toegespitst op de figuur van Kundry. 

Nomineer 'Parsifal'

La clemenza di Tito (Mozart)

Mozarts zoektocht naar politieke mildheid werd een virtuoze voorstelling onder muzikale leiding van de flamboyante Stefano Montanari. Lothar Odinius als Tito en Agneta Eichenholz als Vitellia maakten er een sprankelende voorstelling van. De regie van La Clemenza di Tito was van Michael Hampe. 

Nomineer 'La clemenza di Tito'

De Speler (Prokofjev)

Prokofjev's De Speler was het operadebuut van theaterregisseur Karin Henkel. Henkel verraste met een multidimensionaal decor opgebouwd uit verschillende lagen en een strakke regie die de voorstelling eer aan deed. Ster van de avond was Ladislav Elgr als de onfortuinlijke Aleksej. De dirigent was Dmitri Jurowski

Nomineer 'De Speler'

Lohengrin (Wagner)

Dit seizoen hebben we stevig ingezet met Lohengrin van Richard Wagner. Sterregisseur David Alden maakte een leesbare en interessante Lohengrin, en had veel goede woorden over voor het koor van Opera Vlaanderen. Opnieuw was het dirigeerstokje in de handen van Alejo Pérez. Het geniepige duo Craig Colclough en Irene Théorin kon op veel bijval van de pers rekenen.

Nomineer 'Lohengrin'

Satyagraha (Glass)

Opnieuw kwam Sidi Larbi Cherkaoui een voorstelling bij ons regisseren, deze keer het fascinerende Satyagraha over het leven en werk van Mahatma Gandhi. De muzikale trip van Philip Glass werd verzorgd door Koen Kessels als dirigent, Peter Tantsits leverde een indrukwekkende prestatie af als Gandhi - zowel muzikaal als acrobatisch. 

Nomineer 'Satyagraha'

Les Pêcheurs de perles (Bizet)

Dat FC Bergman bekend staat voor hun indrukwekkende theatervoorstellingen, dat wisten we. Dat ze het ook nog eens herhalen met Georges Bizets Les Pêcheurs de perles is toch ronduit indrukwekkend. FC Bergman creëert een geheel eigen universum, met grote bijdragen van de decorbouwers, het make-updepartement, de kostuumafdeling, en nog vele anderen. Elena Tsallagova is onvergetelijk als Léïla, dirigent David Reiland stuurt het orkest de juiste kant uit met zijn zwierige dirigeerslag. 

Nomineer 'Les Pêcheurs de perles'

 

Dat waren alle operavoorstellingen die in 2018 in onze zalen speelden. We zijn benieuwd welke voorstelling, zanger, dirigent of regisseur het meeste indruk maakte op jou. En achter de schermen wordt er keihard gewerkt om in 2019 opnieuw zo'n prachtreeks te kunnen neerzetten!


Lees ook: