Wegwijs in 50 jaar Ballet Vlaanderen

Onze danscompagnie bestaat dit seizoen 50 jaar - en dat moet gevierd worden. Er staat een hele rits activiteiten op het programma. Hieronder vind je een handig overzichtje van wat er allemaal te gebeuren staat.


Onze geschiedenis in een voorstelling: Brabants / Cherkaoui

We openen dit jubileumseizoen met twee boegbeelden van vroeger en nu. Van huidig artistiek directeur ballet Sidi Larbi Cherkaoui krijg je het geëngageerde Mea Culpa te zien. Daarnaast brengen we ook het bekendste werk van de oprichtster van Ballet Vlaanderen, Jeanne Brabants. Haar Cantus Firmus uit 1968 vormt een mooi duo met Cherkaoui's hedendaags theatraal werk. 

Benieuwd? Hier zijn drie goede redenen om naar Brabants / Cherkaoui te komen

OPERA ANTWERPEN
20/10 - 3/11
OPERA GENT 
7/11 - 13/11

Ik wil naar Brabants / Cherkaoui

Boekpublicatie '50 jaar Ballet Vlaanderen'

Vijftig jaar Ballet Vlaanderen, dat betekent een eindeloze bron aan choreografieën, artistieke beslissingen en anekdotes. Die hebben we samengevat in een omvangrijk boek. Onder redactie van Koen Bollen en Staf Vos worden in Vijftig jaar Ballet Vlaanderen - van Jeanne Brabants tot Sidi Larbi Cherkaoui alle artistieke directeuren belicht en de impact die zij maakten op de compagnie.

Het boek is verkrijgbaar aan de bespreekbureaus in Antwerpen vanaf 2 november en Gent vanaf 9 november.

Lezingreeks 'Leve Ballet Vlaanderen!'

Dansspecialisten ter lande - verenigt u! In een uitgebreide lezingenreeks brengen we de boeiende artistieke geschiedenis van Ballet Vlaanderen in kaart. Aan de hand van heel wat beeldmateriaal en getuigenissen wekken we die bijzondere geschiedenis opnieuw tot leven.

OPERA ANTWERPEN
25/11, 2/12 en 9/12 (drie avonden)

Ik wil naar de lezingenreeks

Geïnspireerd door het verleden: Choreolab #14

In Choreolab krijgen onze dansers een podium om je hun eigen choreografieën te tonen. Ze leren zichzelf of hun collega's een zelfbedachte choreografie aan - en dat met de rijke geschiedenis van Ballet Vlaanderen als inspiratiebron.

THEATER 'T EILANDJE ANTWERPEN
14/12 - 22/12

Ik wil naar Choreolab #14

Een nieuwe wereldcreatie: RASA [naar La Bayadère]

Daniel Proietto herinterpreteert de traditie van de Indische devadasi, de oorspronkelijke tempeldanseressen (of bayadères) en de bewegingstaal van hun sacrale dansen. Het ankerpunt van zijn visie schuilt in de Indische kunstfilosofie en meer bepaald het aloude, meerduidige begrip rasa. Het duidt op een alles overweldigende beleving van een kunstwerk dat de manifestatie van een universeel zelfbeeld teweegbrengt.

Daniel Proietto onderzoekt met RASA enkele van de beduidendste maatschappelijke kwesties die vandaag leven zoals de verbondenheid tussen mensen binnen het multiculturele landschap, het omgaan met ons koloniaal verleden, gelijkheid tussen man en vrouw en genderidentiteit. RASA wordt zo een viering van de mens in al zijn universele diversiteit.

RASA staat vanaf 25 januari in de Stadsschouwburg in Antwerpen, en vanaf 7 februari in Opera Gent.

Ik kom naar RASA

Ballet Vlaanderen opent de deuren: Opendeurdag

Vijftig jaar Ballet Vlaanderen, dat betekent vijftig jaar dansers, choreografen en de mooiste werken uit de klassieke en hedendaagse dansgeschiedenis. Maar het betekent ook vijftig jaar aan kostuums, balletlessen, rekwisieten, pointes, publicaties en decorstukken.

Wil jij een kijkje nemen in onze studio’s en ateliers? Stel jij graag je vraag aan onze experts ter plaatse? We zetten op 22 februari, de eerste zaterdag van de krokusvakanties, onze deuren wagenwijd open om jou te tonen wat er schuilgaat achter onze voorstellingen.

Schrijf je nu in voor één van onze rondleidingen vanaf 12u en beëindig je bezoek in onze theaterzaal, waar Alain Platel op dat moment met onze dansers werkt aan zijn nieuwe productie C(H)OEURS 2020.

Ik kijk mee achter de schermen

Ballet Vlaanderen in vol ornaat: de mooiste kostuums uit 50 jaar geschiedenis

Kom aan het einde van ons seizoen een uitgebreide kostuumexpo bewonderen in de twee thuissteden van Opera Ballet Vlaanderen: Antwerpen en Gent. Het wandeltraject - tentoongesteld in etalages en andere publieke ruimten - geeft een overzicht van de geweldige kostuums die grote ontwerpers uit de internationale mode-industrie voor ons ontwierpen, maar ook kostuums die een erg persoonlijk verhaal vertellen over onze huidige dansers.

Zoals velen onder onze collega's binnen de culturele sector wachten ook wij, in de huidige omstandigheden, nog even af om deze tentoonstelling in te plannen tot er duidelijkheid is over de maatregelen omtrent het coronavirus. We hopen snel te kunnen communiceren over de exacte startdatum van deze tentoonstelling.