Wim Vanlessen gaat voluit voor Spartacus

Deze dagen wordt bij Ballet Vlaanderen alles ingezet op Spartacus, het episch heldenballet van de inmiddels 90-jarige, Russische balletlegende Joeri Grigorovitsj.

Met dit legendarische ballet is gevierd principal Wim Vanlessen aan zijn zoveelste uitdaging op rij toe, wat maar weer eens getuigt van zijn enorme veelzijdigheid en flexibiliteit. De rol van Spartacus, die gewoonlijk naar een robuustere danser gaat, stond niet speciaal op zijn verlanglijstje, maar toch ontwikkelde Wim een enorme drive om zich de rol eigen te maken. Hij ging zelfs oefenen bij het Staatsballet in München (die ook Spartacus instuderen), waar hij voor het eerst met Natalia de Froberville kon dansen, zijn partner in de rol van Phrygia. Maar ook weer thuis in Antwerpen geeft Wim alles:

Ik ben geen meter negentig maar ik heb wel iets waardoor ik karakter kan tonen. Instudeerder Ruslan en Olivier coachen mij heel sterk richting het zware en het robuuste, omdat ik voor andere rollen vaak heel lyrisch en prinselijk ben. Ik kan het technisch goed aan, maar op dat psychologische moet ik ook echt werken. De dansers die het technisch makkelijk hebben pakken daar mee uit. Uit de ervaring die ik net met de Russen heb meegemaakt weet ik dat ze dat belangrijk vinden maar dat het spelen van de figuur, het karakter van de rol, eens zo belangrijk is. De trukendoos moet er zijn, maar da’s niet het belangrijkste.

Spartacus wordt voor de toeschouwer een waar spektakel, zoveel is zeker. Het is niet evident dat we in Vlaanderen zo’n ballet kunnen brengen op de manier waarop het moet gebracht worden, met alles erop en eraan. Het ballet is een virtuoze rollercoaster.

Lees ook