19-20 | Zo zag je de kleine zeemeermin nog nooit: Rusalka

In het bijzondere Rusalka komen dans en opera samen. Componist Antonín Dvořák baseerde zich op het sprookje van De kleine zeemeermin om de opera Rusalka te schrijven. Choreograaf Alan Lucien Øyen maakt met de dansers van Ballet Vlaanderen een hybride, magische voorstelling, die je niet onberoerd zal laten. Drie redenen waarom je Rusalka niet wil missen!

1) De kleine zeemeermin in opera- en dansversie

De kleine zeemeermin een onschuldig kindersprookje? Niet in de opera... Rusalka van Dvořák is een mooi, maar ook tragisch verhaal over vervreemding, verlangen en wanhoop. 

De waternimf Rusalka, verliefd op een mooie, jonge prins, wil aan wal gaan om haar geliefde te gaan zoeken. Een heks staat haar dat toe, op voorwaarde dat ze haar stem afgeeft. Maar dat blijkt een hoge prijs te zijn. Rusalka, gedoemd om stom te blijven, ziet zichzelf meer en meer vervreemden van de mensen rondom haar. Ook de prins raakt geïrriteerd door haar zwijgzame gedrag. Meer en meer wordt Rusalka meegezogen in een bittere spiraal, die haar geen aanvaarding biedt... Een intrigerend verhaal, dat helemaal anders aanvoelt dan de Disney-variant. 

2) De magie van choreograaf Alan Lucien Øyen

De Noorse regisseur/choreograaf Alan Lucien Øyen is een van de meest fascinerende kunstenaars van het moment. Hij zal de regie van Rusalka onder zijn vleugels nemen. Elke zanger wordt gespiegeld door een danser van Opera Ballet Vlaanderen, in een voorstelling die het midden zal houden tussen opera en ballet.

Øyens stijl is heel persoonlijk en melancholisch, wat perfect bij een werk als Rusalka past. Hij is gefascineerd door de wereld rondom ons, en gebruikt veel verwijzingen naar popcultuur en hoge kunst in zijn werken. Zijn unieke combinatie van dans, theater en tekst is keer op keer fris, origineel en toch heel herkenbaar. 

3) Het wereldberoemde Lied aan de maan

Rusalka is bij operaliefhebbers vooral gekend van het Lied aan de Maan. Het is een van de meest sublieme sopraanaria’s uit de geschiedenis. In dit legendarische lied smeekt Rusalka de maan om tegen haar geliefde te zeggen dat zij op hem wacht. Hieronder zingt Pumeza Matshikiza, die het ook zal zingen bij ons, het lied in een prachtige concertante versie.

Deze, en nog vele andere prachtige melodieën, nemen je mee naar de magische onderwaterwereld van Rusalka en haar liefdesverhaal. Een fantastische, ontroerende opera-avond voor iedereen!

Wil je Rusalka ontdekken?

Je kan Rusalka van 12 tot 31 december zien in Antwerpen en van 9 tot 23 januari in Gent. 

Ik wil naar Rusalka