1. Philip Glass
De Amerikaanse componist Philip Glass (°1937) is een van de grondleggers van de minimal music. Zijn werk in de jaren 1960 met sitarvirtuoos Ravi Shankar, leidde tot een grote interesse in Indiase muziek. Met Indiase ritmes als inspiratie creëerde hij een unieke, bijna hypnotiserende muzikale taal, waarin repetitieve en cyclische structuren de opvallendste eigenschappen zijn. De opera Einstein on the Beach, oorspronkelijk in een regie van Robert Wilson, is ongetwijfeld zijn beroemdste compositie. Bij Opera Ballet Vlaanderen waren naast Satyagraha enkele seizoenen geleden ook al zijn Akhnaten en de kameropera In the Penal Colony te beleven. Filmfanaten kennen Glass’ muziek dan weer uit onder meer Kundun, The Hours en Notes on a Scandal, drie films die hem telkens een Oscarnominatie bezorgden.
2. Portretopera
Satyagraha (1980) vormt met de opera’s Einstein on the beach (1975) en Akhnaten (1984) een trilogie van portretopera's. Ze gaan over drie historische figuren (Albert Einstein, Mahatma Gandhi en farao Akhnaten) die elk op hun eigen wijze de wereld veranderden. Mahatma Gandhi (1869-1948) was een Indiase jurist, politicus en spiritueel leider die geweldloos verzet inzette om de strijd voor de Indiase onafhankelijkheid van de Britse overheersing te leiden: ‘Als ik wanhoop, dan bedenk ik dat door de hele geschiedenis waarheid en liefde altijd hebben overwonnen. Er zijn tirannen geweest en moordenaars, en hoewel ze soms onoverwinnelijk lijken, aan het einde verliezen ze altijd. Onthoud dat – altijd.’
In Satyagraha besloot Philip Glass de vroege jaren van Gandhi in Zuid-Afrika (1893 tot 1914) te portretteren. Bewogen door de repressie van de Indiase minderheid in het land ontwikkelde Gandhi zijn ideeën van het geweldloze verzet in het kader van wat hij satyagraha noemde (wat ‘kracht van de waarheid’ betekent). Gandhi inspireerde er protestbewegingen van minderheden overal ter wereld mee.
3. De leer van de satyagraha
Satyagraha – de kracht van de waarheid – is de leer van Mahatma Gandhi (1869-1948) die een geweldloze burgerlijke weerstand tegen onrecht vooropstelt en ongehoorzaamheid tegenover de bestaande onrechtvaardige orde predikt. De basisprincipes zijn waarheid, geweldloosheid en het eigen lijden. Daarnaast zijn principes zoals bezitloosheid, werkdiscipline, verbod op stelen en de gelijkberechtiging van alle religies fundamenteel voor de satyagraha. De missie van een satyagraha-campagne was altijd rechtvaardige politieke, economische en sociale structuren te creëren om rechtvaardigheid en een waardige, morele manier van leven te verzekeren voor iedereen.