Historisch kader

Uiteraard bieden onze historische operahuizen qua kader en luister een meerwaarde. Helaas hebben oude monumenten ook een keerzijde, en daarmee bedoelen we niet de backstage. Eeuwen geleden dacht men niet echt aan de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. De architecten lieten dan ook weinig ruimte voor aanpassing. Maar wij hebben hard gewerkt om ook rolstoelgebruikers optimaal van onze voorstellingen te laten genieten.

Toegankelijkheid zalen

In Gent gaat er een lift tot op de eerste verdieping, in Antwerpen tot helemaal bovenaan, op de 5de verdieping. De rolstoelplaatsen situeren zich, zowel in Antwerpen als in Gent, enkel op de parterre. Op hogere balkons kunnen om veiligheidsredenen dan ook geen rolstoelgebruikers worden toegelaten.

In Antwerpen kunnen rolstoelgebruikers het gebouw betreden via het bespreekbureau.

Reductietarief

Rolstoelpatiënten genieten onder strikte voorwaarden van een korting van 50% op de speciale rolstoelplaatsen die voorzien zijn op de parterre voor opera- en balletvoorstellingen. De korting geldt alleen bij voorlegging van een attest van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid voor mensen met een vermindering van het verdienvermogen tot één derde (-65 jaar) of met een vermindering van de zelfredzaamheid met 7 punten (+65 jaar). De korting geldt niet voor de begeleiders en ook nooit met terugwerkende kracht (u moet de korting dus vermelden bij bestelling).

Kaarten tegen dit speciale tarief gelden niet voor begeleiders en kunnen enkel telefonisch (of ter plaatse) worden besteld via het bespreekbureau, niet online. We vragen ook om bij de reservering te vermelden of we bijzondere assistentie moeten voorzien.

Blindegeleidehonden zijn welkom, maar we vragen mensen met een blindegeleidehond om kaarten via het bespreekbureau te bestellen en onze medewerkers op de hoogte te stellen.