La délivrance inutile, zo luidde oorspronkelijk de ondertitel van Ariane et Barbe-Bleue, het stuk dat Maurice Maeterlinck van meet af aan voor de operabühne had bestemd. In zijn versie van het door Charles Perrault overgeleverde sprookje wil de wilskrachtige Ariane – een verwijzing naar de mythische Ariadne – de vrouwen bevrijden die de beruchte ladykiller in zijn burcht gevangen houdt.

Geconfronteerd met licht en vrijheid verkiezen ze vreemd genoeg bij hun beul te blijven. Paul Dukas’ enige opera heeft lange tijd in de schaduw gestaan van Debussy’s Pelléas et Mélisande; eveneens op tekst van Maeterlinck. Niettemin heeft het werk steeds vurige bewonderaars gekend, Olivier Messiaen voorop. 

De indrukwekkende zangpartij van Ariane, de eigenlijke hoofdrol van de opera, en de rijk gestofferde orkestratie maken Ariane et Barbe-Bleue tot een absoluut pièce de résistance van de 20ste-eeuwse opera.

Ontdek het team

Patrick Fournillier
Patricia Bardon
Xenia Konsek
Anja Van Engeland

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.