Pikovaja Dama, alias Schoppenvrouw, is na Jevgenij Onegin Tsjaikovski’s beroemdste opera. Voor de derde keer vond de componist inspiratie bij Poesjkin. 
De verarmde officier Hermann droomt ervan fortuin te vergaren met kaartspel. Om succesvol te zijn moet hij het geheim ontdekken van een steeds winnende kaartencombinatie die alleen een oude gravin kent. Terwijl in Poesjkins ironische novelle hebzucht de drijfveer is, is bij de romantische Tsjaikovski de liefde de inzet: Hermann kan alleen een aanzoek doen aan Lisa, kleindochter van de gravin, wanneer hij sociaal is opgeklommen. Toch veroorzaakt zijn fascinatie voor het spel zijn eigen ondergang. Tsjaikovski situeerde zijn donkere drama in de 18de eeuw als een hommage aan zijn grote idool Mozart en verwijzend naar de klassieke pracht van St.-Petersburg, plaats van de handeling. Stijlcitaten gaan hand in hand met een rijke romantische orkestpartituur die de obsessie van het hoofdpersonage op dwingende wijze verklankt. 
Pikovaja Dama wordt hernomen in de succesvolle productie die Guy Joosten voor de Vlaamse Opera realiseerde.

Ontdek het team

Günter Neuhold
Guy Joosten
Misha Didyk
Tómas Tómasson

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.