‘Een diepmenselijke tragedie zonder grote woorden’
Met de nieuwe opera La Strada kunnen componist Luc Van Hove en librettist Eric de Kuyper terugvallen op een geconsacreerd meesterwerk: de gelijknamige, legendarische film van Federico Fellini uit 1954 –een mijlpaal in het oeuvre van de Italiaanse maestro met ijzersterke vertolkingen van Giulietta Masina  -Fellini’s echtgenote- en Anthony Quinn. 
Het aandoenlijke clowngezichtje van Masina, haar dito pruilmondje en haar ‘testa da carciofo’ ofte ‘artisjokkopje’ worden door generaties filmliefhebbers en anderen tot op vandaag gekoesterd.

Maar de tandem Van Hove-de Kuyper wou niet zomaar een doorslagje of een ‘remake’ van de film afleveren. Het eenvoudige verhaal over de krachtpatser Zampanò, zijn wat simpele assistente Gelsomina en de engelachtige acrobaat Il Matto (de Gek) moet een eigen muziekdramatisch leven leiden. Hoe dicht het libretto ook aansluit bij het oorspronkelijke Italiaanse filmscript, de opera legt zijn eigen dramatische accenten en werpt door combinaties van oorspronkelijke elementen uit de film een andersoortig licht op Fellini’s thematiek. Essentieel in de operalezing van het verhaal is het gegeven van de artistieke roeping. ‘Io sono un artista viaggiante’ –‘Ik ben een rondreizende kunstenaar’- zo zegt een zelfbewuste Zampanò.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.