Wij moeten utopieën dromen voor de toekomst, en tegelijkertijd opletten dat zij ons in het heden niet inhalen in de vorm van ideologieën die tot onze ondergang leiden.

Tatjana Gürbaca

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski’s zevende grote opera Mazeppa is een tijdloze parabel over de wetmatigheden van de maatschappelijke verandering, over het steeds weer terugkerende conflict tussen traditie en revolutie, tussen realiteit en utopie.

De hetman (veldheer) Mazeppa droomt van een grote toekomst voor zijn onderdrukte land Oekraïne. Hij wil in alle aspecten van het leven vernieuwingen doorvoeren; hij is de vertegenwoordiger van de moderniteit die komaf wil maken met de traditie. Zijn vriend, de grootgrondbezitter Kotsjoebej, wantrouwt de plannen van Mazeppa om in te gaan tegen de traditionele waarden. Als Maria, de jonge dochter van Kotsjoebej, verliefd wordt op Mazeppa, verandert de vriendschap tussen de twee oudere mannen in haat: Maria kiest voor de verboden liefde voor Mazeppa en wordt daarom door de familie van verraad beticht.

Het privéconflict escaleert. De intrige van Kotsjoebej heeft fatale politieke gevolgen. Het resultaat is een bittere strijd tussen elkaar vijandig gezinde families en naties. Maria rest alleen maar de vlucht in een andere wereld: de waanzin. De jongere generatie werd alles beloofd en wordt nu alles ontnomen. Er is geen toekomst.

Tsjaikovski’s onrustwekkend emotionele meesterwerk beleeft nu eindelijk zijn Belgische scenische première in de handen van de jonge regisseusse Tatjana Gürbaca. Het is voor België meteen ook de kennismaking met een van de meest begaafde regietalenten van het ogenblik, met de eveneens zeer jonge dirigent Dmitri Jurowski en een team van gereputeerde zangers, waaronder enkele sterren van het Marriinskitheater van Valery Gergiev.

Ontdek het team

Dmitri Jurowski
Tatjana Gürbaca
Nikolai Putilin
Tatiana Pavlovskaya

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.