Candide, bastaardkind van adellijke afkomst, en zijn stille liefde, jonkvrouw Cunegonde, leven samen met hun gevolg in de ‘beste van alle mogelijke werelden’, zoals hun mentor Dr. Pangloss hen had geleerd. Maar een oorlog katapulteert Candide op slag uit dit naïeve paradijs naar de brute werkelijkheid.

Op zoek naar zijn verloren Cunegonde en met een onwankelbaar geloof in het goede van de mens, onderneemt Candide een wereldodyssee van fantastische avonturen langs oorlogen, bloedbaden, natuurrampen en autodafe’s, tot in Eldorado. De doden komen daarbij telkens weer tot leven: hij ontmoet de vermoorde Cunegonde, als courtisane in Parijs, later als luxe dame in Buenos Aires en het casino van Venetië. Zelfs Dr. Pangloss' executie door de Spaanse inquisitie kan Candides optimistische geloof in het goede niet verstoren. Aan het eind vindt Candide zijn Cunegonde, getekend door de tand destijds. Maar hij houdt zijn belofte en huwt haar. Uiteindelijk genezen van zijn geloof in de naïeve formule van ‘de beste allerwerelden’, wil hij voortaan al werkend zin geven aan zijn leven: 'Il faut cultiver notre jardin'. (Voltaire)

Bernstein was een geestesgenoot van de bijtende criticus Voltaire. Zijn Candide is een geniale mix van stijlen: de Weense operette, de pathos van Mahler, de opéra bouffe van Offenbach en de Amerikaanse musical.

De Britse regisseur en scenograaf Nigel Lowery voegt daar in zijn versie nog een explosief mengsel van Brecht en Monty Python aan toe. De muzikale leiding is voor het eerst in handen van onze nieuwe huisdirigent Yannis Pouspourikas. De jonge tenor Michael Spyres zingt de titelrol, naast shooting star en coloratuursopraan Jane Archibald als Cunegonde, de Mozartveteraan Keith Lewis als de Governor en Karan Armstrong, grand lady van het muziektheater als The Old Lady. Dr. Pangloss, tenslotte, wordt gespeeld door Graham Valentine, de virtuoze karakterspeler van het Marthaler ensemble.

Duur: ongeveer 2u40 (inclusief pauze)

Ontdek het team

Yannis Pouspourikas
Nigel Lowery
Michael Spyres
Jane Archibald

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.