Er is geen opera die meer aan de ‘Oriënt’ wordt gelinkt dan Die Entführung aus dem Serail van Mozart. Op een naïeve manier introduceert dit Singspiel ons in de oosterse cultuur en muziek. De plaats van handeling, Turkije, staat daarbij symbool voor het hele oriëntaalse territorium en zijn cultuur. En tevens voor de bedreiging die van die wereld lijkt uit te gaan voor het Westen. Dat was reeds zo tijdens de herhaaldelijke Turkse bedreiging van Mozarts Wenen, die tegelijk verontrustte en fascineerde. Dat is ook vandaag nog zo, wanneer we worden geconfronteerd met de culturele, politieke en militaire uitdaging van de oosterse wereld.

Bassa Selim houdt de Spaanse Konstanze en haar Engelse vriendin Blonde gevangen in zijn harem die bewaakt wordt door de niets ontziende, agressieve Osmin. Belmonte en Pedrillo, de Spaanse verloofden van beide vrouwen, begeven zich in de hoop hun geliefden te bevrijden naar het rijk van Bassa. Die heeft zelf zijn zinnen op Konstanze gezet en Osmin hoopt op de liefde van Blonde. Maar om lief te kunnen hebben, zo blijkt, heeft een westerse vrouw haar vrijheid nodig. En het is de strijd om deze vrijheid die leidt tot een uitdagende confrontatie tussen culturen en religies.

Duur: ongeveer 2 uur 45 minuten inclusief pauze.

Ontdek het team

Umberto Benedetti Michelangeli
Eike Gramss
Íride Martínez
Laura Nicorescu

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.