Na tien jaar avontuurlijke omzwervingen van Oost naar West, komt de held Ulisse eindelijk terug thuis op Ithaka. Zijn reis heeft hem getekend en rijper gemaakt. Nu vindt hij zijn trouwe echtgenote Penelope belaagd door opdringerige vrijers die uit zijn op geld, macht en seks. 

Maar Penelope biedt hardnekkig weerstand. Ook voor de vermomde Ulisse kent ze enkel wantrouwen. Aan hem om haar te overtuigen van zijn ware identiteit en van zijn onverminderde liefde en om orde op zaken te stellen in zijn huis. 

Monteverdi koos voor zijn eerste Venetiaanse opera een fragment uit de Odyssee van Homeros. Dit antieke gegeven is voor hem de aanzet voor een verhaal over thuiskomst, trouw, verleiding, twijfel en catharsis - voor de existentieel zoekende mens van vandaag één voor één vertrouwde thema’s. Monteverdi geeft de voor ons herkenbare karakters op een inventieve manier muzikaal gestalte. Hij combineert op een meesterlijke manier recitatieven met aria’s en laat instrumentale nummers inwerken op de dramatische zangnummers. Het is een voor zijn tijd zeer revolutionair procedé en maakt van Il Ritorno d’Ulisse in Patria een opera waarin de dwalende mens met zijn eeuwige twijfels en vragen op de voorgrond treedt en de goden een tweederangsrol spelen. 

Deze aangrijpende Monteverdi wordt in de Vlaamse Opera getoond in een regie van de legendarische regisseur Michael Hampe. Hij realiseerde deze productie voor de Salzburger Festspiele, samen met zijn vaste decorontwerper Mauro Pagano. Het duo Hampe/Pagano schreef geschiedenis als het team dat van barokopera levend muziektheater maakte. Hun operaproducties zijn telkens opnieuw een feest voor het oog en vertellen ons evenveel over de culturele context waarin de werken zijn ontstaan als over het discours van de opera zelf.

Duur: ca. 3 u 5 min (incl. pauze)   Taal: Italiaans    

Ontdek het team

Federico Maria Sardelli
Michael Hampe
Furio Zanasi
Marianna Pizzolato

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.