In L’Amour de loin, de eerste opera van de Finse componiste Kaija Saariaho, reist de muziek heen en weer tussen Oost en West: tussen het Franse Aquitaine en de Libische hoofdstad Tripoli. Saariaho vertrekt voor haar eerste samenwerking met de Frans-Libanese auteur Amin Maalouf van de fictieve biografie van de troubadour Jaufré Rudel uit de 12de-eeuw die in zijn liederen ‘amor de lonh’ of ‘zuivere liefde op afstand’ bezong. De opera verklankt, nu eens op intens dramatische, dan weer op hypnotiserende manier, de fascinatie voor het Grote Onbekende en het gevoel van verscheurdheid tussen twee continenten. Saariaho’s geraffineerde partituur sluit naadloos aan bij Maaloufs poëtische taal en combineert echo’s van de troubadourkunst met een rijk gedetailleerde en evocatieve orkestratie.

Jaufré, prins van Blaye, heeft genoeg van het oppervlakkige liefdesgenot dat zijn leeftijdsgenoten najagen. Doorheen zijn verzen cultiveert hij een ideale en hogere minne die wellicht nooit vervuld zal worden. Zij blijft een illusie totdat een pelgrim, pas terug uit het christelijke koninkrijk Outremer, hem bevestigt dat de ideale geliefde wel degelijk bestaat. Zij leeft in de gedaante van Clémence, de gravin van Tripoli, die als kind naar het Oosten is verhuisd. Jaufré geraakt geobsedeerd door haar. Zijn droomwereld wordt verstoord door een hevig verlangen om deze vrouw te ontmoeten. Met het risico zichzelf en zijn grote liefde voor altijd te verliezen gaat hij op reis. Bij zijn aankomst sterft hij in haar armen - als een echo van Tristan en Isolde.

Duur: 2 1/2 uur inclusief pauze.

Ontdek het team

Koen Kessels
Daniele Finzi Pasca
Philip Addis
Rachel Harnisch

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.