De Finse componiste Kaija Saariaho heeft een bijzondere affiniteit met én een grote liefde voor de muziek van Gustav Mahler. Saariaho deelt met Mahler een voorliefde voor een rijk geschakeerde symfonische schriftuur en een fascinatie voor de verhouding tussen mens en kosmos. Haar Oltra Mar (1999), voor koor en orkest, werd geschreven als een voorstudie op de opera LAmour de loin. Saariahos omschrijving van de poëzie in dit werk kan evengoed op de door Mahler gekozen teksten in Das Lied von der Erde worden toegepast: de teksten spreken over de hemel en de planeten maar tegelijk over menselijke gevoelens en ideeën.

Mahlers concept van de symfonie als klingendes Universum (weerklinkend universum), met filosofische aspiraties en kosmische resonanties, kent de meest treffende vertaling in de liedsymfonie Das Lied von der Erde. In Die Chinesische Flöte (1908) van Hans Betghe, een bundel met bewerkingen en vertalingen van Chinese poëzie uit de 8ste eeuw, vond de componist een aantal gedichten die op treffend eenvoudige wijze de grote vraagstukken van leven, dood en hiernamaals verwoorden.

Ontdek het team

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.