Met zijn ‘melodramma tragico’ Semiramide schiep Rossini, grootmeester van de opera buffa, een fascinerende operatragedie in een oosters kleed. Deze oosterse tragedie toont ons de beruchte Semiramis, bouwster van de hangende tuinen van Babylon, die verstrikt raakt in de machtsmechanismen van haar viervolkenstaat. 


We worden meegevoerd naar het oude Babylon waar koningin Semiramide in gewetensnood verkeert door de moord op haar echtgenoot koning Nino en het verlies van haar zoon Ninia. Reeds jarenlang ontzegt ze prins Assur, brein achter het moordcomplot, het beloofde huwelijk en daarmee ook de koningstroon. Haar liefde voor de jonge generaal Arsace drijft Semiramide tot nieuwe acties. Op de inwijding van de nieuwe tempel van Baäl wil ze haar bruiloft met Arsace bekend maken en daarmee Assurs aanspraak op de troon dwarsbomen. Maar de stem van Nino en de hogepriester Oronte verijdelen het plan van Semiramide; ze brengen de kloof aan het licht tussen liefde, intrige, politiek en geloof. Aan het eind moet Semiramide erkennen dat Arsace haar vermiste zoon Ninia is, teruggekeerd naar huis als wreker. Ondanks inzicht en berouw neemt de tragedie van de Babylonische Oedipus haar catrastofale wending in een melodramatische confrontatie bij het graf van de vermoorde Nino.

Rossini schreef Semiramide in 1829 voor hij naar Parijs vertrok. Hij was pas 37 en het werd zijn laatste grote Italiaanse opera. Met muzikale fijngevoeligheid en sporadische exotische klanken schildert Rossini psychologisch gemotiveerde coloratuuraria’s en ensembles. In Semiramide bereikt Rossini het hoogtepunt van zijn operacreatie; geen van zijn operapartituren is rijker en perfecter.

Duur: 4 uur 15 minuten (pauze inbegrepen).
Opgelet
: de avondvoorstelling van deze opera start om 18.30u in plaats van 20.00u, zoals gebruikelijk.

Dankzij de opname door de European Broadcasting Union, viel Semiramide op zaterdag 18 december integraal te beluisteren in de uitzending van Scala op Klara. Herbeluister de uitzending dankzij de VRT-radiospeler.


Met dank aan RAMSES architecten.

Ontdek het team

Alberto Zedda
Nigel Lowery
Myrtò Papatanasiu
Olga Senderskaya

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.