Blauwbaard/Winterreise is een unieke combinatie van twee werken uit de grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat. In Bartóks enige opera leidt de nieuwsgierigheid van de pasgetrouwde jonge Judith naar het gruwelijk geheim van de Hertog Blauwbaard. Eens dat ontsluierd is, blijft hij alleen achter. Ook (een selectie uit) Schuberts Winterreise is niet minder dan een verklanking van de menselijke verlatenheid. Een voorbije of onmogelijke liefde werpt de hoofdfiguur volledig terug op zichzelf en brengt de dood dichterbij.

Béla Bartók baseerde zich voor zijn enige opera op volkslegenden en het sprookje Blauwbaard, maar gaf zijn opera een intens existentiële lading mee. Het duistere verhaal, dat gestalte krijgt in een indrukwekkende orkestrale kracht, wordt geconfronteerd met de intieme verstilling van de pianoklank en zangstem die het wezen van Schuberts Winterreise uitmaken. In een zeldzame, maar bijzondere combinatie, gebruikt de Hongaarse theater- en filmregisseur Kornél Mundruczó zijn talent voor (film)beelden om de twee werken tot één pakkend scenisch geheel te smeden.

Taal: Hongaars    

Ontdek het team

Martyn Brabbins
Kornél Mundruczó
Stefan Kocan
Asmik Grigorian

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.