In deze monumentale volksopera schetst Modest Moesorgski de turbulente overgang van de oude naar de nieuwe tijd in de Russische geschiedenis. 

Wat oorspronkelijk bedoeld was als een eresaluut aan tsaar Peter, groeide uit tot een kritisch, pessimistisch ideeëndrama. Het verhaal begint in 1682 met het overlijden van de jonge tsaar Fjodr III die geen wettige troonopvolger heeft. Hierdoor komen drie ideologische fracties tegenover elkaar te staan: de machtsbeluste conservatieven, de hervormingsgezinden en de Oudgelovigen. Prins Ivan Khovanski lokt met zijn gewapende garde, de ‘streltsy’, een revolte uit. Ze staat in de Russische kronieken bekend als ‘Khovansjtsjina’ of ‘de zaak Khovanski’.

Moesorgski bedacht zijn opera met verheven melodische zanglijnen die deels uitdrukking zijn van de aristocratische status van de protagonisten en deels van een mystiek verlangen naar een betere wereld. De slotkoorzang van de opera, de collectieve zelfverbranding van de Oudgelovigen, is één van de meest aangrijpende scènes uit het Russische operarepertoire. De Amerikaanse regisseur David Alden oogstte eerder in ons huis veel succes met zijn aangrijpende Peter Grimes (Britten) en keert nu terug voor een Russisch epos.

Maestro Dmitri Jurowski breidt met deze productie zijn kennis van het Russische operarepertoire verder uit. In een rolverdeling die opvalt door een aantal indrukwekkende basstemmen, horen we onder meer de Kroatische bas Ante Jerkunica en de Russische bas Alexey Tikhomirov. Voor de aangrijpende rol van Marfa tekent de Russische mezzosopraan Elena Manistina.

Meer weten?

Het volledige verhaal van Khovansjtsjina lees je hier in de synopsis.

Programmaboek uitverkocht?
Raadpleeg het programmaboek hier uitzonderlijk digitaal.

We organiseren extra PLUS-activiteiten rond de voorstelling, maar ook op onze blog kom je meer te weten:

Jouw mening telt
Deel je mening met ons op Facebook of Twitter en lees alvast de reacties van anderen.

Duur: ca. 3 u 40 min, incl. pauze   Taal: Russisch  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Dmitri Jurowski
David Alden
Ante Jerkunica
Gleb Nikolsky

Gerelateerde activiteiten

Voorspel

Samen met een dramaturg en de pianist-repetitor van dienst maken we een korte muzikale trip door de opera. Zij nodigen u uit om rond de piano te komen zitten en maken u op een heldere manier deelgenoot van de partituur. 

Backstage Opera Vlaanderen

Meteen na de voorstelling kan u een kijkje nemen achter de schermen en met onze productieleider het decor binnenwandelen. Deze geeft u een woordje uitleg over de technische hoogstandjes die aan de realisatie van het decor te pas kwamen.

In de pers

Privémilities van Ivan Khovanski palmen Antwerpen en Gent in
Klaagzang voor Rusland ***

Social Media

Twitter
Volg ons @operavlaanderen en twitter mee met hashtag #OVKhovanski.

Facebook
Volg ons op facebook.com/operavlaanderen en deel het Khovansjtsjina-event.

Foursquare/Swarm
Check in @ Opera Antwerpen of @ Opera Gent

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.