"Verpletterende voorstelling" ****

“Konwitschny zet deze weerzinwekkende explosie van intolerantie urenlang op scherp. Hij betrekt ook het publiek in deze hoogst ongemakkelijke en vaak verpletterende voorstelling die zich deels in de zaal afspeelt. Een koorlid schreeuwt in het Vlaams: ‘Komaan, verdomme!’ De gedreven zangers zingen zich de longen uit het lijf, de ontredderde toeschouwers weten niet bij wie hun sympathie ligt.”

Lees meer

"De reis naar België waard"

“(Deze productie toont) hoe een 180 jaar oude 'grand opéra', die diep in de middeleeuwen speelt, ons weer (of nog altijd) zo veel belangrijks en urgents te zeggen heeft, dat het publiek daar simpelweg moet mee kennis maken. Deze La Juive is de reis naar België waard.”

"Briljante en geëngageerde productie"

“Briljante en geëngageerde productie, nog versterkt door het uitzonderlijke niveau van de zangers. ... Je gaat enthousiast én door elkaar geschud naar huis.”

Lees meer

"Sterk, doeltreffend theater"

“Konwitschny, op en top een vakman, boort recht naar de essentie (...) Met sobere middelen wordt recht gedaan aan de monumentaliteit van de opera (...) De keuze voor sterk, doeltreffend theater raakt veel meer dan een geforceerde actualisering dat zou kunnen.”

Lees meer

"Bijzonder geestig"

Kurt Van Eeghem op Klara aan het woord over de voorstelling: “Hij [regisseur Peter Konwitschny] heeft dat zeer mooi en heel geestig vertaald. Het is een man met zeer humor. Ik heb me kostelijk geamuseerd (...) Er wordt fantastisch gezongen (...) Asmik Grigorian zingt de pannen van het dak. (...) Wat een prachtig koor, zij brengen een zeer bijzondere prestatie.”

Beluister

"Goede opera maakt een beter mens van je"

“Het verhaal toont heel algemeen dat mensen door ideologie verleid kunnen worden en dan geen mensen meer zijn maar domoren en moordenaars (...) Elke ideologisering, elke uitsluiting van de andere leidt tot moord en doodslag en zal uiteindelijk tot de uitroeiing van de mensheid leiden. De volgende grote aanslag zal geen vliegtuig in het World Trade Center gebruiken maar de atoombom. In onze tijd is de ideologische waanzin globaal.”

“Goede opera betekent: verhalen die ethisch waardevol zijn en van mij een beter, gevoeliger, empatischer, sterker mens maken. Theater vormt waarden en mensen. Ons beeld van de mens verandert door het theater. Het probleem is dat de mensen die er naartoe gaan steeds minder in staat zijn dat te zien.”

Lees het artikel

"Opera Vlaanderen brengt "La juive" weer tot leven"

"La juive" is een opera uit 1835 en hij vertelt het verhaal van een joodse vrouw die verliefd wordt op een christelijke man. Opera Vlaanderen bracht het werk weer tot leven.

Bekijk het Journaal-item

Item op Radio 1

Intendant Aviel Cahn was te gast op Radio 1 naar aanleiding van La Juive. Beluister het gesprek hier

Beluister

Terug