Van inspiratie tot een eigen universum. Wagner assimileerde op zijn eentje quasi de totale Europese muziekcultuur om uit te komen bij een uitgesproken, onuitwisbare persoonlijke stijl.

Hij ging vooral te rade bij componisten die in de eerste helft van de negentiende eeuw zelf op de grenzen van de traditie stootten. Zijn grote voorbeelden waren Beethoven en Weber, Meyerbeer, Berlioz en Liszt.

Beethovens Leonore III was voor de grote Beethoven-dirigent Furtwängler ‘een manier om via de absolute muziek een uiteenzetting te formuleren over de betekenis van de toekomstige Wagner-composities’. Beethoven met zijn innoverende behandeling van motief en melodie en Weber, die in zijn Oberon woord en muziek expressief laat samenkomen, inspireerden de zoekende, debuterende Wagner.

Toen de ambitieuze, jonge Wagner de Parijse scène bestormde, raakte hij danig onder de indruk en in de ban van hét Franse muziekgenre van de jaren 1830, de grand opéra. Hij was enorm fan van de hogepriester van dit genre: Giacomo Meyerbeer. Wagners derde opera Rienzi is er zijn hoogst persoonlijke interpretatie van. De vernieuwende elementen die hij uit Meyerbeers composities distilleerde, bleef hij doorheen zijn ganse oeuvre verder uitdiepen en herwerken, ondanks het feit dat hij Meyerbeer ondertussen als één van zijn meest geduchte concurrenten ging beschouwen en neersabelde in zijn geschriften. Ook Berlioz met zijn idée fixe-systeem, maakte veel indruk op de jonge Wagner. Franz Liszt, die midden de jaren 1850 intense contacten onderhield met de geïsoleerde Wagner en later zijn schoonvader werd, kan men als de laatste belangrijke inspiratiebron voor Wagners muzikale vorming beschouwen. Één van zijn iconische symfonische gedichten, Les Préludes, was daar zeker niet vreemd aan.

Programma

Werken van Beethoven, Weber, Meyerbeer, Berlioz, Liszt en Wagner.

Bekijk het volledige programma

Ontdek het team

Leif Segerstam
Andreas Schager
Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen

Gerelateerde activiteiten

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.