Een trip langs de mijlpalen uit de Russische romantiek met maestro Dmitri Jurowski als ervaren gids. Glinka, Moesorgski, Rimski-Korsakov en Tsjaikovski: vier Russische grootmeesters én operacomponisten uit de 19de eeuw verenigd in één programma!

Een eigen Russische stem in de 19de-eeuwse muziek werd niet bepaald door de mate waarin de eigen folklore haar plaats opeiste, wel door de versmelting van invloeden uit de Russische volksmuziek met technieken en vormen uit de westerse kunstmuziek. Mikhail Glinka en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski waren twee componisten die uitmuntten in deze originele blend en die de Russische muziek wereldfaam bezorgden.

In dit concert, samengesteld door maestro Dmitri Jurowski, delen ze de aandacht met Modest Moesorgski die, in vergelijking met zijn collega’s, sterker focuste op de Russische volksmuziek. Nikolaj Rimski-Korsakov, Ruslands meest briljante symfonicus uit de romantische traditie, is vertegenwoordigd met zijn eigen orkestratie van Modest Moesorgski’s Boris Godoenov, gebracht door de Russische bas Alexey Tikhomirov. Vorig seizoen ontroerde hij menige operabezoeker met zijn indringende vertolking van Dosifej in Khovansjtsjina (Moesorgski).

Tsjaikovski’s Vijfde Symfonie in es, opus 64, is typerend voor de vrije omgang van Russische componisten met de westerse muziektraditie. De symfonie in kwestie mag dan al getekend zijn door een terugkerend ‘noodlotsmotief’, we zijn veraf van de doorwrochte symfonische vorm à la Beethoven. Tsjaikovski profileert zich als een geboren lyricus die een veelheid aan tegenstrijdige emoties combineert met een virtuoos orkestraal kleurenpalet. Hij is het die met de keuze van een wals als intermezzo ook balletmuziek een plaats geeft in de symfonische vorm.

Programma

  • Modest Moesorgski (1839-1881)
    Monologen uit Boris Godoenov (orkestratie: Nikolaj Rimski-Korsakov)
  • Michaïl Glinka (1804-1857)
    Ouverture tot Roeslan en Ljoedmila
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893)
    Symfonie nr. 5, opus 64
Duur: 2 uur 10 min  

Ontdek het team

Dmitri Jurowski
Alexey Tikhomirov
Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.