Welke balletfans en liefhebbers van kersttradities kennen het verhaal van De Notenkraker niet? De magische vertelling die begint op kerstavond wanneer het meisje Clara van haar mysterieuze peetvader Drosselmeijer een notenkrakerpop cadeau krijgt.

De Notenkraker die de succesvolle, Argentijnse choreograaf Demis Volpi voor Ballet Vlaanderen maakt, is allerminst een doordrukje van Petipa’s inmiddels historische versie. Demis Volpi en zijn artistieke sparring partner Katharina Schlipf besloten resoluut terug te keren naar de bron: E.T.A. Hoffmann. Het originele verhaal van deze negentiende-eeuwse Duitse auteur wordt gekenmerkt door zijn obscure, jachtige stijl met sprongen in de tijd en perspectiefwisselingen. De vertelling over de kleine Clara (in het boek Marie) die op kerstavond een notenkrakerpop cadeau krijgt, is er een over toetreden tot de wereld van de volwassenen. Een ontwikkeling waarin ze gestuurd wordt door haar intrigerende, extravagante peetvader Drosselmeijer, die zelf de kunst beheerst te balanceren tussen zijn ongebreidelde fantasie en de realiteit.

Beslist ingrediënten voor een eigenzinnige, gelaagde versie van het ballet. Mindtricks, humor en pientere verhaalwendingen: de voorstelling heeft het allemaal. Een belofte die al meteen wordt ingelost oog in oog met de kostuum- en decorontwerpen van Katharina Schlipf. Wat we zien, zijn niet zomaar outfits, maar vormgegeven personages. Het zijn dandy’s, extravagante diva’s en andere creaturen die op de catwalk van Vivienne Westwood of Alexander McQueen niet zouden misstaan.

Deze Notenkraker overschrijdt de grenzen van de doordeweekse dagdroom en zet de deur open naar een fantastisch, wat duister universum waar Freuds droomduiding nooit veraf is. Meer dan ooit voor groot en klein, maar niet langer een dun kerstverhaal.Tsjaikovski’s gekende muziek wordt live gebracht door deFilharmonie onder leiding van dirigent James Tuggle.

Duur: ca. 2 uur, inclusief pauze  

Ontdek het team

Demis Volpi
Shaun Amyot
Katharina Schlipf
Dansers Opera Ballet Vlaanderen

Gerelateerde activiteiten

Backstage

Meteen nadat het doek van de voor­stelling gevallen is, nemen wij u mee in de wondere wereld achter dat doek.

In de pers

"Ons werk is het publiek zoveel mogelijk bedotten"
"De notenkraker 2.0 doorstaat toets met origineel"

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.