Verdi's Otello vormt ongetwijfeld het hoogtepunt van het Italiaanse muziekdrama aan het einde van de 19de eeuw. Samen met librettist Boito, die aan de bekende Shakespeare-stof een nieuwe wending gaf, slaagde Verdi erin een opera te schrijven die de innerlijke ondergang van een held in muziek weet te verklanken.

Otello is niet alleen het verhaal over een jaloerse geliefde die tot wanhoop wordt gedreven, maar vooral het drama van een existentieel ontredderd persoon. Van een held die zich in een hem vijandige omgeving heeft opgewerkt tot de hoogste posities, maar nu door diezelfde omgeving wordt genekt. De karakterisering van Otello's tegenstander, Iago, als een discipel van het geloof in het niets, maakt van deze opera misschien niet de meest bloederige, maar zeker de meest duistere en vernietigende. Otello is geen Shakespeare op muziek, maar een eigenzinnig Verdiaans operadrama dat de afgronden van de menselijke existentie aan ons blootlegt.

Voor deze nieuwe productie keert de Duitse regisseur Michael Thalheimer terug naar Opera Vlaanderen. Na zijn erg gewaardeerde regie van La Forza del Destino bij Opera Vlaanderen zal hij nu binnendringen in het hoofd van Verdi's Otello; in een aanpak die duisterder belooft te zijn dan ooit.

Duur: ca. 3 uur, inclusief pauze   Taal: Italiaans  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Alexander Joel
Michael Thalheimer
Ian Storey
Corinne Winters

Gerelateerde activiteiten

Opera & film

Opera en film schurken graag tegen elkaar aan, schuwen de confrontatie niet, gaan geregeld de dialoog aan en doen enthousiast aan kruisbestuiving. Redenen te over voor Opera Vlaanderen om samen met Cinema Zuid een filmprogramma rond een aantal operaproducties voor te stellen.

Rondomcursusdag Otello

Rondom elke opera is er veel te vertellen, veel te leren en veel te ontdekken. Daarom organiseert de afdeling dramaturgie van Opera Vlaanderen, in nauwe samenwerking met vzw Amarant, een aantal cursus­dagen waarin inhoudelijk dieper wordt ingegaan op een specifieke opera.

In de pers

"Opera Vlaanderen stript Otello kaal" ⋆⋆⋆⋆
'Magnifieke Otello zo zwart als roet' ⋆⋆⋆⋆⋆

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.