Rondom elke opera is er veel te vertellen, veel te leren en veel te ontdekken. Daarom organiseert de afdeling dramaturgie van Opera Vlaanderen, in nauwe samenwerking met vzw Amarant, een aantal cursus­dagen waarin inhoudelijk dieper wordt ingegaan op een specifieke opera.

Het verhaal over Idomeneus, de speervechtende koning van Kreta, werd al door Homeros in Ilias verteld. Net zoals dat bij Odysseus het geval was, waren niet zijn heldendaden voor de poorten van Troje van belang, maar eerder het verhaal over zijn thuiskomst. Op volle zee komt zijn schip in een storm terecht, waarbij hij Neptunus belooft om in ruil voor zijn leven het eerste wezen te offeren dat hij op land tegen zal tegenkomen. Idomeneus overleeft en wordt op het strand aangetroffen door zijn zoon die niet was opgehouden naar hem te zoeken.

In een dagcursus gaat David Vergauwen op zoek naar de oorsprong van het verhaal, naar Mozarts muzikale innovaties, naar de omstandigheden rond de première, naar de opdracht­gever en natuurlijk naar haar bood­schap. Want wat voor een wreed verhaal is dit eigenlijk? Een vader die zijn zoon zal offeren? En hoe valt dit te rijmen met Mozarts Verlichting? Wat is het dat Mozart ons wil vertellen?

Ontdek het team

Gerelateerde activiteiten

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.