Rondom elke opera is er veel te vertellen, veel te leren en veel te ontdekken. Daarom organiseert de afdeling dramaturgie van Opera Vlaanderen, in nauwe samenwerking met vzw Amarant, een aantal cursus­dagen waarin inhoudelijk dieper wordt ingegaan op een specifieke opera.

Koning Kandaules en Gyges, de beide hoofdfiguren uit Zemlinsky’s opera Der König Kandaules (1935-’36), zijn vandaag wat in de vergetelheid geraakt, maar eeuwenlang vormden ze samen een dankbare inspiratiebron voor kunst en literatuur. Het verhaal van de koning die uit overmoed zijn eigen vrouw naakt presenteert aan zijn vriend en daardoor zowel de vrouw als zijn macht kwijtraakt, heeft tot de verbeelding van vele kunstenaars gesproken.

Sinds de opkomst van de moderne seksuologie in de 19de eeuw werd de naam van Kandaules weer nieuw leven ingeblazen als verwijzing naar een seksuele fantasie en dito praktijk. Het ‘Candaulisme’ is een soort van voyeurisme, waarbij men niet zichzelf, maar de partner letterlijk blootstelt of aanzet tot seksuele praktijken. Dramaturg Luc Joosten en professor Filip Gerardyn (UGent) (onder voorbehoud) zoomen in op het fenomeen ‘Kandaules’ en kaderen Zemlinsky’s opera in de hedendaagse psychologie en cultuur.

Ontdek het team

Gerelateerde activiteiten

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.