Met de middeleeuwse Tannhäuser-legende als leidraad bevraagt Richard Wagner de plaats van de kunstenaar en het creatieve individu in de samenleving. In deze nieuwe productie voor Opera Vlaanderen wil Calixto Bieito de tegenstelling tussen natuurlijke impulsen en maatschappelijke conventies en restricties op scherp stellen. 

De zanger-ridder Tannhäuser wordt heen en weer geslingerd tussen waan en wer­ke­lijk­heid; tussen artis­tieke vrijheid en maatschappelijke beperkingen. Als kunstenaar laaft hij zich aan de zinnelijke wereld van de Venus­berg, maar wellust en natuur­lijke impulsen worden verdrongen in de kunst die zijn collega-zangers beoefenen in het kasteel van de Wartburg. Wanneer Tannhäuser op een zangersfeest een taboe doorbreekt en de lof zingt van de licha­melijke liefde, wordt hij gestigmatiseerd en met de dood bedreigd. Voor zijn oprechtheid en zijn bekentenis op de Venusberg te hebben vertoefd, moet Tannhäuser boete doen.

In Richard Wagners ‘romantische opera’ bindt het creatieve individu de strijd aan met conformisme en de ontkenning van de menselijke natuur in een ontzielde maatschappij. Bij Bieito verschijnt Tannhäuser als een outcast, een enfant sauvage dat vanuit het paradijs belandt in het  ‘purgatorium’ of ‘zuiveringsstation’ van de Wartburg en die tenslotte ten onder gaat in een apocalyptische wereld - een wereld waarin de verdrongen en buitengesloten natuur op gewelddadige wijze weer binnendringt.

Duur: ca. 4 uur 15 min   Taal: Duits  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Dmitri Jurowski
Calixto Bieito
Ante Jerkunica
Burkhard Fritz

Gerelateerde activiteiten

Rondomcursusdag Tannhäuser

Rondom elke opera is er veel te vertellen, veel te leren en veel te ontdekken. Daarom organiseert de afdeling dramaturgie van Opera Vlaanderen, in nauwe samenwerking met vzw Amarant, een aantal cursus­dagen waarin inhoudelijk dieper wordt ingegaan op een specifieke opera.

Opera & film

Opera en film schurken graag tegen elkaar aan, schuwen de confrontatie niet, gaan geregeld de dialoog aan en doen enthousiast aan kruisbestuiving. Redenen te over voor Opera Vlaanderen om samen met Cinema Zuid een filmprogramma rond een aantal operaproducties voor te stellen.

In de pers

"Uiterst emotionele en expressieve Wagner-productie"
"Tannhaüser verveelt geen seconde"

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.