Grenzeloze machtszucht en intriges zijn de hoofdingrediënten van Händels opera over Agrippina. Niets of niemand gaat zij uit de weg in haar zoektocht naar macht. Haar zoon Nero moet de volgende keizer van het Romeinse Rijk worden. Tragedie en komedie vullen elkaar perfect aan en de wisselwerking van recitatief en aria in deze opera zorgt voor fascinerend muziektheater.

Agrippina draagt vele maskers, die variëren van moraliserende reflecties over het geweten, tot niets ontziende overwinningskreten. Regisseuse Mariame Clément ziet in de wereld van de soapopera het perfecte hedendaagse antwoord op Händels allegorieën. Ook hier gaan passie, jaloezie en machts­­honger hand in hand. Machiavellisme, mateloze wellust, borderlinegedrag, gewetenloze intriges en hypocrisie, blinde ambitie en gevaarlijke domme macht; alles wordt er breed en opulent uitgesmeerd. Een droomset voor een vuurwerk aan originaliteit en humor in de herneming van deze succesvolle productie.

Händel mengt meesterlijk de vormen en stijlen die hij bij de toenmalige Duitse opera en bij de innovatieve Italiaanse muziekscène leerde kennen. In de partituur zijn reeds alle elementen aanwezig die later de Italiaanse opera’s voor de Londense scène groot zouden maken. Niet voor niets wordt Agrippina als een van Händels eerste meesterwerken beschouwd. Stefano Montanari, als virtuoze barokviolist en operadirigent gepokt en gemazeld in Italiaanse barokmuziek, is de gedroomde muzikale leider voor deze productie. De titelrol wordt opnieuw vertolkt door de Zweedse mezzosopraan en gelauwerde Agrippina: Ann Hallenberg.

Audiodescriptie

Op de voorstelling van 28 maart voorzien we ondersteuning door middel van audiodescriptie. Inschrijven hiervoor kan via VeBeS. Deze audiodescriptie komt mee tot stand dankzij Universiteit Antwerpen, VeBeS, Stad Antwerpen en Inter.

Duur: 4u 30 min, incl. 2 pauzes   Taal: Italiaans  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Stefano Montanari
Mariame Clément
Ann Hallenberg
Renata Pokupi?

In de pers

"Romeinen met een cowboyhoed"

Agrippina (1709) met Ann Hallenberg in de titelrol ging al in 2012 in Gent in première, maar laat dat er u niet van weerhouden alsnog een van de hernemingen in Antwerpen mee te pikken. Deze Händel - vier en een half uur, inclusief twee pauzes - is een van de beste producties die de afgelopen seizoenen bij Opera Vlaanderen te zien was.”

De sfeerzetting in Agrippina is fenomenaal. Meubels zijn van glas en chroom, ‐ kleren in pasteltinten en met schoudervullingen, en de badkuip is van roze marmer: allemaal oh so eighties. En elke gelegenheid is goed om te toosten met whisky, uiteraard in een kristallen glas.”

"4,5 uur opera en toch niet langdradig"

“Wie durft nog te zeggen dat barokopera's langdradig zijn? Met de herneming van Händels Agrippina dient Opera Vlaanderen de critici van antwoord. Het decor verandert vaak, de originele videobeelden ondersteunen het verhaal en hoewel de opera 4,5 uur duurt, verveelt de luisteraar zich nooit en krijgt hij tal van heerlijke aria's.”

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.