Wagner vond in de eeuwenoude sage over een spookschip en zijn vervloekte kapitein de perfecte drager voor zijn thematische stokpaardjes: de zucht naar verlossing, existentiële schuld en de kracht van de liefde over de dood heen. 'Der fliegende Holländer' is bovendien Wagners eerste revolutionaire opera die alles heeft van een volbloed muziekdrama.

Het verhaal kort: wegens godslastering is de Hollander gedoemd om eeuwig op de wereldzeeën te varen. Alleen een vrouw die hem eeuwige trouw zweert, kan hem verlossen van de vloek. In de gedaante van Senta meent de Hollander haar te hebben gevonden. Beiden zijn ze outsiders die eenzelfde verlangen delen “naar het nieuwe, onbekende, nog niet aanwezige maar reeds voorvoelde” (Wagner). Zelfs samen kunnen ze echter niet op tegen het zielloze van de heersende maat­schappij.

Ook al is Der fliegende Holländer met zijn spectaculaire scenische effecten en impo­sante koortableaus nog schatplichtig aan de grand opéra, het werk overstijgt ruimschoots het genre. De Duitse regisseuse Tatjana Gürbaca (bijgestaan door het team achter haar gelauwerde Parsifal-productie) situeert de handeling in een gemeenschap die kampt met spirituele leegte en die helemaal gefocust is op geldgewin. Een competitieve wereld waarin het idealisme van Senta geen schijn van kans maakt. 

De muzikale leiding is in handen van de jonge maestro Cornelius Meister, die ongetwijfeld een van de interessantste jonge Duitse dirigenten is van zijn gene­ratie en die steeds vaker zijn opwachting maakt in de Wiener Staatsoper.
Duur: ca. 2u 20 min zonder pauze   Taal: Duits  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Cornelius Meister
Philipp Pointner
Tatjana Gürbaca
Henrik Ahr

Gerelateerde activiteiten

Thema-opendeurdag Vliegende Holländer (14+)

'Der fliegende Holländer' van Wagner gaat terug op een oude sage. Heel wat auteurs hebben zich erdoor laten inspireren. Wagner noemde zijn libretto een gedicht. Wij zorgen voor een geanimeerde lezing van dit libretto met verwijzing naar het oerverhaal.

Opera & Film

Elk seizoen maken Opera Vlaanderen en Cinema Zuid een boeiende selectie films die nauw aansluiten bij de plot, de thematiek en/of de sfeer van de geprogrammeerde opera’s. In seizoen 2016-2017 presenteren we vier sterke films rond vier nieuwe operaproducties.

In de pers

"Love (not) for sale"

“Het orkest overtreft zichzelf met een sprankelende uitvoering. Tel daar de voortreffelijke zangprestaties bij op en je hebt een operaproductie van een zeldzaam hoog niveau. Een opvoering die zal blijven heugen; wie weet tot de Hollander over een jaar of zeven nog eens aanmeert?”

Interview: "The flying Scotsman"

“De partij van de Holländer heeft nauwelijks rusten, dus je kunt niet over het podium rollen zonder buiten adem te raken. Maar onze regisseur Tatjana Gürbaca kan het bevestigen: ik probeer alles uit en laat eventueel zien dat het niet werkt. Soms ontstaan daaruit weer nieuwe ideeën voor de enscenering. (...) Deze regie van Holländer is abstract, maar ik heb niet het gevoel dat ik dingen moet doen die in het verhaal niet kloppen. Tatjana is trouw aan de figuren in het verhaal. Haar personenregie is logisch.”

Social Media

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.