De Tweede Symfonie van Johannes Brahms en Gustav Mahlers Lieder aus des Knaben Wunderhorn toeven in landelijke en volkse sferen. Toch gaat het om twee sterk ver­schillende werelden.

Brahms’ goede vriend Theodor Billroth mag dan al beweren dat Brahms’ Tweede “allemaal blauwe hemel, het ruisen van rivieren, zonneschijn en koele, groene schaduwen” is, ook deze, meer pastorale en serene symfonie is niet vrij van dramatiek en van een Beethoveniaanse grandeur.

In de verzameling volksliedteksten Des Knaben Wunderhorn van Achim von Arnim en Clemens Brentano uit het begin van de 19de eeuw vond Gustav Mahler een schatkist aan verhalen, affecten en volkse wijsheden die hem niet alleen inspireerden tot talrijke liederen maar die ook hun stempel drukten op zijn eerste symfonieën. Kinderrijmpjes, natuurpoëzie, satire en tragische vertellingen over het soldatenbestaan kregen allemaal hun plaats in een reeks orkestliederen waarmee Mahler nieuwe impulsen gaf aan het Duitstalige Lied en aan de ballade zoals Schubert en Loewe die eerder hadden beoefend. Geen nostalgie naar de vroeg-romantiek dreef hem daarbij; wel de harde, ontnuchterende waarheid over de condition humaine. De bijtende satire van Des Antonius von Padua fischpredigt, de onverbiddelijke tragiek van Der Tamboursg’sell en Das irdische Leben en het volkse sentiment van Rheinlegendchen wijzen in de richting van een nieuw artistiek bewustzijn, op de drempel van het expressionisme.

In Mahlers Wunderhorn-Lieder horen we de Duitse sopraan Barbara Senator, die regel­matig te gast is in de Semperoper Dresden en in Glyndebourne, aan de zijde van de Oosten­rijkse bas-bariton Josef Wagner, die uitgroeide tot een vaste waarde in het huis. Het geheel staat onder leiding van maestro Alexander Joel, eerste gastdirigent bij Opera Vlaanderen.

Programma

  • Gustav Mahler (1860-1911)
    Een selectie uit de liederencyclus Des Knaben Wunderhorn
  • Johannes Brahms (1833-1897)
    Symfonie nr. 2, opus 73

Ontdek het team

Alexander Joel
Barbara Senator
Josef Wagner
Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.