Deze magische opera van Rimski-Korsakov vertelt het verhaal van de kunstenaar Sadko die met zijn kunst de anderen ervan wil overtuigen het isolement te doorbreken en nieuwe werelden te ontsluiten. Zijn droom wordt echter vijandig onthaald. Alleen Volkhova, de dochter van de zeekoning, betoverd door Sadko’s muziek, helpt hem zijn visionaire ideeën te realiseren.

Rimski-Korsakov baseerde zich voor Sadko op een middel­eeuwse ‘bylina’ of epos over de gelijknamige avonturier, handelaar en minnestreel, en verweefde die met diverse zeelegenden. Schipperend tussen mensen- en zeewereld en tussen mythe en werkelijkheid verschijnt Sadko als een Slavische variant van zowel Orfeus als Odysseus. Hij belichaamt de scheppende kracht van de fantasie die de strijd aanbindt met de realiteit. 

Terwijl regisseur Daniel Kramer Sadko leest als een innerlijke reis tussen een mannelijke, exploratieve en een vrouwelijke, spirituele kijk op de wereld, verbond Rimski-Korsakov in zijn door en door lyrische partituur Russische volksmuziek en meeslepende ballades met een wervelende orkestratie. Na een Tsjaikovski-drieluik, Lady Macbeth van Mtsensk (Sjostakovitsj) en Khovansjtsjina (Moesorgski) zet Opera Vlaanderen zijn boeiende exploratie van de Russische opera verder onder de gedreven muzikale leiding van Dmitri Jurowski.

Als Sadko horen we de jonge Georgische tenor Zurab Zurabishvili, die stilaan aan een internationale doorbraak begint. De Amerikaanse sopraan Betsy Horne vertolkt de rol van de zeeprinses Volkhova en kent daarmee haar Belgische debuut. De bas Anatoli Kotscherga kruipt in de rol van de Zeekoning.
Duur: ca. 3 u, incl. pauze   Taal: Russisch  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Dmitri Jurowski
Daniel Kramer
Annette Murschetz
Zurab Zurabishvili

Gerelateerde activiteiten

Middagconcert - Russian Moods

Romances van Rimski-Korsakov en Rachmaninov; instrumentale muziek van Glière en Rimski-Korsakov

Schoolproject: Sadko, golven van liefde

Elk jaar werkt de educatieve dienst van Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen met een aantal scholen gedurende enkele maanden intensief rond een opera- of ballettitel. Het resultaat én het hoogtepunt van dit proces is een voorstelling op één van onze scènes.

In de pers

"An enjoyable zip through a 'lyrical legend'"

“Opera Vlaanderen’s former chief conductor Dmitri Jurowski draws out all the orchestral colour lovingly, ensures dramatic propulsion (substantial cuts help) and finds more Wagnerian echoes than I have heard in this score before.”

"Een scène vol aarde en een hoofdrolspeler in onderbroek: zo bekoort 'Sadko' van Opera Vlaanderen"

“Het resultaat is een onbeschaamd pretentieloze en fijne opera-avond met iets te luchtige knipogen naar actualiteit en geschiedenis. Het verhaal is niet bijster origineel, maar de muziek en de uitvoering ervan zijn dat des te meer. Door de strakke leiding van de dirigent Jurowski die de verfijning maximaal toelaat en de bombast tijdens de koorzangen inbeukt én dankzij de prachtige stemmen die vooral bloeien wanneer de performers - zoals de uitmuntende Zurabishvilli als Sadko - zich verre van de overdrijving houden. Het maakt Sadko tot een dynamische opera die op muzikaal en op visueel vlak zorgvuldigheid en expressie uitstraalt. Zonder meer.”

Social Media

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.