'Simon Boccanegra' van Giuseppe Verdi is een opera over een vrijheidsideaal dat niet tot stand kan komen, noch in het persoonlijke, noch in het maatschappelijke leven. Verdi geeft op onnavolgbare manier gestalte aan de eenzaam­heid en de vertwijfeling van de politieke machthebber en de mens. Een donkerte die Verdi in deze muzikale hoogvlieger subliem onderstreept met diepe orkestrale klanken. 

De opera Simon Boccanegra is een clair-obscur waarin het verlangen van de mens naar vrijheid oplicht. Het verhaal speelt zich af in de renaissance, aan de Ligurische zee in Genua, maar eigenlijk schreven Verdi en zijn librettist Boito een verhaal over de kwetsbaarheid van politieke en menselijke idealen, gericht op hun eigen tijd. De macht­sstrijd tussen de oude adel, ver­te­gen­woordigd door Fiesco, en de oud-zeerover Simon Boccanegra wordt nog versterkt door hun gecompliceerde verhouding tot kleindochter, respectievelijk dochter, Amelia. De grens tussen het persoonlijke lot en de politieke rol gaat daar­door vervagen. Verzoe­ning komt te laat.

De nieuwe regie van David Hermann zal de machtsstrijd op de voorgrond plaatsen. De verwarring van het private en publieke worden opgenomen in het eeuwig draaiende rad van Ixion, zonder verlossing. De rol van Simon Boccanegra wordt gezongen door de internationaal vermaarde Italiaanse bariton Nicola Alaimo. Myrtò Papatanasiu, die straalde in de titelrol van Semiramide, keert terug als Amelia/Maria. Alexander Joel dirigeert met Simon Boccanegra zijn vierde Verdi-parel voor Opera Vlaanderen.
Duur: 2 u 45 min, incl. pauze   Taal: Italiaans  met Nederlandse boventiteling  

Ontdek het team

Alexander Joel
David Hermann
Nicola Alaimo
Kiril Manolov

Gerelateerde activiteiten

Opera & Film

Elk seizoen maken Opera Vlaanderen en Cinema Zuid een boeiende selectie films die nauw aansluiten bij de plot, de thematiek en/of de sfeer van de geprogrammeerde opera’s. In seizoen 2016-2017 presenteren we vier sterke films rond vier nieuwe operaproducties.

Rondomcursus Simon Boccanegra

Rondom elke opera is er veel te vertellen, veel te leren en veel te ontdekken. Daarom organiseert de afdeling dramaturgie van Opera Vlaanderen, in nauwe samenwerking met vzw Amarant, een aantal cursus­dagen waarin inhoudelijk dieper wordt ingegaan op een specifieke opera.

In de pers

Alexander Joel & Jan Jambon bij 'Van Gils & Gasten'

Vaste gastdirigent Alexander Joel & minister Jan Jambon te gast bij Van Gils naar aanleiding van Simon Boccanegra.

"Het laatste avondmaal van Verdi"

“'Simon Boccanegra' is een van Giuseppe Verdi's minder bekende opera's. Ten onrechte, bleek zondag bij Opera Vlaanderen. Overrompelende muziek, in een exuberante setting.”

“Met een ronddraaiend podium toont hij [regisseur David Hermann] haast letterlijk de achterkant van de politiek met politici die in het geniep naar elkaar bellen en afspraken maken. Het voortdurend wijzigen van tijd en decor maakt van 'Simon Boccanegra' een filmische ervaring.”

“(...) een bijzonder boeiende muzikale en scenische roetsjbaan waarbij cast, orkest en koor nooit uit de bocht vliegen.”

Social Media

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.