Alexander Joel & Jan Jambon bij 'Van Gils & Gasten'

Vaste gastdirigent Alexander Joel & minister Jan Jambon te gast bij Van Gils naar aanleiding van Simon Boccanegra.

(Her)bekijk Van Gils & Gasten

"Het laatste avondmaal van Verdi"

“'Simon Boccanegra' is een van Giuseppe Verdi's minder bekende opera's. Ten onrechte, bleek zondag bij Opera Vlaanderen. Overrompelende muziek, in een exuberante setting.”

“'Simon Boccanegra' is niet Verdi's bekendste opera. Maar wat een muzikale ontdekking is het. Geen hits zoals in 'La Traviata' of 'Rigoletto'. Maar één lange geut onstopbare muziek.”

“Met een ronddraaiend podium toont hij [regisseur David Hermann] haast letterlijk de achterkant van de politiek met politici die in het geniep naar elkaar bellen en afspraken maken. Het voortdurend wijzigen van tijd en decor maakt van 'Simon Boccanegra' een filmische ervaring.”

“(...) een bijzonder boeiende muzikale en scenische roetsjbaan waarbij cast, orkest en koor nooit uit de bocht vliegen.”

Lees meer

"Verheven lyriek en dramatisch gedonder" ★★★

Simon Boccanegra, een donker psychologisch drama waarin het politieke spel zijn motor vindt in privégevoelens, is een opera van uitersten. Verdi’s antiheld blijft een ongrijpbare figuur: een vredestichter, maar evengoed een man die vastzit aan het verleden en zijn melan­cholie.”

“Nicola Alaimo draagt deze rol behoorlijk, als de spil van een uitgelezen zangersensemble. Vooral de Griekse sopraan Myrtò Papatanasiu, die al opviel in Semiramide, mag uitblinken in adembenemende uithalen. De grote emoties put deze opera uit de muziek. Alexander Joel, ­eerste gastdirigent van het huis, trekt alle registers open. Hij stuurt het orkest van fluisterzachte, ­fluwelen aanzetten in de strijkers naar verheven lyriek en dramatisch gedonder.”

Lees meer

"Een politicus als messias? Gevaarlijk"

“Simon Boccanegra is de ‘House of Cards’ van de opera. Drie politici kregen een voorsmaakje en herkenden de tragiek. ‘Wat politiek doet met je leven, valt niet te onderschatten.’”

“Boccanegra wordt om de foute reden doge, maar groeit als staatsman. Die kunnen we in de EU nu wel gebruiken.”

Lees meer

"Met drie politici naar Verdi's 'Simon Boccanegra': "Geen commentaar""

“Voor de generale repetitie van Verdi's Simon Boccanegra – de 'House of Cards' onder de Italiaanse operastukken – nodigde de Koninklijke Vlaamse Opera in Antwerpen Wouter Van Besien (Groen), Yasmine Kherbache (sp.a) en Annemie Turtelboom (Open Vld) uit. Hoe herkenbaar is veertiende-eeuwse Genuese machtspolitiek?”

Lees meer

Terug