Dit ballet van wereldvermaard topchoreograaf Joeri Grigorovitsj is een wervelend spektakel met virtuoze dans en overtuigende karakterportretten. Het ballet groeide uit tot een legendarische productie, die al decennialang over de hele wereld gedanst wordt. Ballet Vlaanderen brengt Spartacus in Grigorovitsj' jubileum­jaar, waarin wereldwijd de 90ste verjaardag van deze grootmeester wordt gevierd.

In 1968 ging het Bolsjoi Ballet op zoek naar een gepaste productie om onder het Sovjet-regime de 50ste verjaardag van de Oktoberrevolutie te vieren. De keuze viel op het ballet Spartacus dat Aram Katsjatoerian in 1954 componeerde. Het revolutionaire streven naar vrijheid van de slaaf Spartacus en zijn getrouwen werd gezien als een teken voor de communistische volksopstand, en was dus in overeenstemming met het marxistische gedachtegoed. Joeri Grigorovitsj werkte een nieuw concept uit waarbij het conflict tussen de twee aan elkaar gewaagde helden, Spartacus en de Romeinse generaal Crassus, centraal gesteld werd.

Spartacus is een ballet dat weliswaar een creatie was van een bepaald systeem, maar zich evenzeer laat lezen als een aanklacht tegen het systeem. Als kunstwerk overstijgt Spartacus het korset van de tijd waarin het ontstond. Het vertelt het aangrij­pende en universele verhaal van een slachtoffer dat, gedreven door een doortastende wil, opstaat tegen een enorme overmacht. Spartacus is een voorstelling die de grenzen van tijd en ruimte, politiek en ideologie overstijgt en in haar universaliteit steeds nieuw geïnterpreteerd kan worden.
Duur: 2u 45 min  

Ontdek het team

Joeri Grigorovitsj
Wim Vanlessen
Ivan Vasiliev
Jonah Cook

Ontdek de Plus

Symposium: Spartacus in context

Een namiddag gewijd aan lezingen over Grigorovitsj en Katsjatoerian en opgeluisterd met interviews met o.a. Wim Vanlessen en Nancy Osbaldeston.

In de pers

"Wim Vanlessen dans Spartacus"

Volgens mij kun je een publiek pas echt meenemen wanneer je op een bepaalde manier speelt en op het toneel staat, meer dan wanneer je gewoon goed gecast bent. Ik ben geen reus. Meer zelfs, meestal ben ik de lyrische danser. Maar door deze rol te spelen en te dansen op mijn manier, wordt het geloofwaardig.

Wat ik doe is niet enkel fysiek zwaar, maar ook mentaal. Ik moet een structuur maken in mijn hoofd, opbouwen naar een piek. Mijn leeftijd laat me niet meer toe om constant even hard te gaan, het is een proces van opbouwen. Iets waar ik slim mee moet omgaan. Als ik vandaag iets niet kan, moet ik niet panikeren, omdat ik er pas op de première moet staan. Toch zal ik tot dan wel eens een mindere dag hebben, dansen met pijn of stress. Maar dat is goed, omdat ik daar dan mee leer omgaan tegen dat het echt telt.

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.