Dit ballet van wereldvermaard topchoreograaf Joeri Grigorovitsj is een wervelend spektakel met virtuoze dans en overtuigende karakterportretten. Het ballet groeide uit tot een legendarische productie, die al decennialang over de hele wereld gedanst wordt. Ballet Vlaanderen brengt Spartacus in Grigorovitsj' jubileum­jaar, waarin wereldwijd de 90ste verjaardag van deze grootmeester wordt gevierd.

In 1968 ging het Bolsjoi Ballet op zoek naar een gepaste productie om onder het Sovjet-regime de 50ste verjaardag van de Oktoberrevolutie te vieren. De keuze viel op het ballet Spartacus dat Aram Katsjatoerian in 1954 componeerde. Het revolutionaire streven naar vrijheid van de slaaf Spartacus en zijn getrouwen werd gezien als een teken voor de communistische volksopstand, en was dus in overeenstemming met het marxistische gedachtegoed. Joeri Grigorovitsj werkte een nieuw concept uit waarbij het conflict tussen de twee aan elkaar gewaagde helden, Spartacus en de Romeinse generaal Crassus, centraal gesteld werd.

Spartacus is een ballet dat weliswaar een creatie was van een bepaald systeem, maar zich evenzeer laat lezen als een aanklacht tegen het systeem. Als kunstwerk overstijgt Spartacus het korset van de tijd waarin het ontstond. Het vertelt het aangrij­pende en universele verhaal van een slachtoffer dat, gedreven door een doortastende wil, opstaat tegen een enorme overmacht. Spartacus is een voorstelling die de grenzen van tijd en ruimte, politiek en ideologie overstijgt en in haar universaliteit steeds nieuw geïnterpreteerd kan worden.
Duur: 2u 45 min, incl. twee pauzes  

Ontdek het team

Joeri Grigorovitsj
Ivan Vasiliev
Alexander Volchkov
Seongwan Byun

Gerelateerde activiteiten

Symposium: Spartacus in context

Een namiddag gewijd aan lezingen over Grigorovitsj en Katsjatoerian en opgeluisterd met interviews met o.a. Wim Vanlessen en Nancy Osbaldeston.

In de pers

"Rebellie van de weelderigheid" ★★★★

“Een slavenopstand in het oude Rome gezien door een Russische lens en gebracht door de dansers van Ballet Vlaanderen. ‘Spartacus’ mag dan wel een uiterst klassiek ballet zijn, de productie trekt enkele boeiende registers open die doorheen de voorstelling met elkaar in dialoog gaan.”

“De choreografie is uitbundig, maar strak en vereist daarom een uitzonderlijke techniek en discipline. De dansers worden tot uitputting gedreven, maar stellen niet teleur. De mannen imponeren met snel opeenvolgende sprongen en gegoochel met zwaarden, schilden en vlaggenstokken, terwijl de dames precies spitsenwerk en vele pirouettes tot een goed einde brengen. De duetten met complexe lifts zijn overweldigend en de Russische Ivan Vassiliev zet zijn rol als Spartacus neer met een buitengewone kracht en nauwkeurigheid.”

"Spartacus meets Bernie Sanders"

“Groot, groter, groots. Anders kan je de bijna drie uur durende voorstelling van ‘Spartacus’ niet noemen. Uitputtend voor de dansers, een lust voor het oog voor het publiek. Niet alleen door de fysieke krachtpatserij van de dansers. ‘Spartacus’ is ook een ballet met veel psychologische diepgang en uitwijding.”

“Voor Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur van Ballet Vlaanderen, is het werk hoe dan ook bijzonder actueel. ‘Het gaat voor mij om een man die zijn volk wil bevrijden maar door het systeem wordt vernietigd. Dat zie je vandaag ook, hoor. Ik denk bijvoorbeeld aan Bernie Sanders. Daarom is het werk nog altijd relevant. Zonder die relevantie had ik het nooit geprogrammeerd.’”

Verwittig mij

Laat je e-mailadres hier achter en we herinneren je via e-mail wanneer de ticketverkoop voor deze productie van start gaat.