Symposium: Spartacus in context
Een namiddag gewijd aan lezingen over Grigorovitsj en Katsjatoerian en opgeluisterd met interviews met o.a. Wim Vanlessen en Nancy Osbaldeston.
Dit ballet van wereldvermaard topchoreograaf Joeri Grigorovitsj is een wervelend spektakel met virtuoze dans en overtuigende karakterportretten. Het ballet groeide uit tot een legendarische productie, die al decennialang over de hele wereld gedanst wordt. Ballet Vlaanderen brengt Spartacus in Grigorovitsj' jubileumjaar, waarin wereldwijd de 90ste verjaardag van deze grootmeester wordt gevierd.
Een namiddag gewijd aan lezingen over Grigorovitsj en Katsjatoerian en opgeluisterd met interviews met o.a. Wim Vanlessen en Nancy Osbaldeston.
“Een slavenopstand in het oude Rome gezien door een Russische lens en gebracht door de dansers van Ballet Vlaanderen. ‘Spartacus’ mag dan wel een uiterst klassiek ballet zijn, de productie trekt enkele boeiende registers open die doorheen de voorstelling met elkaar in dialoog gaan.”
“De choreografie is uitbundig, maar strak en vereist daarom een uitzonderlijke techniek en discipline. De dansers worden tot uitputting gedreven, maar stellen niet teleur. De mannen imponeren met snel opeenvolgende sprongen en gegoochel met zwaarden, schilden en vlaggenstokken, terwijl de dames precies spitsenwerk en vele pirouettes tot een goed einde brengen. De duetten met complexe lifts zijn overweldigend en de Russische Ivan Vassiliev zet zijn rol als Spartacus neer met een buitengewone kracht en nauwkeurigheid.”
“Groot, groter, groots. Anders kan je de bijna drie uur durende voorstelling van ‘Spartacus’ niet noemen. Uitputtend voor de dansers, een lust voor het oog voor het publiek. Niet alleen door de fysieke krachtpatserij van de dansers. ‘Spartacus’ is ook een ballet met veel psychologische diepgang en uitwijding.”
“Voor Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur van Ballet Vlaanderen, is het werk hoe dan ook bijzonder actueel. ‘Het gaat voor mij om een man die zijn volk wil bevrijden maar door het systeem wordt vernietigd. Dat zie je vandaag ook, hoor. Ik denk bijvoorbeeld aan Bernie Sanders. Daarom is het werk nog altijd relevant. Zonder die relevantie had ik het nooit geprogrammeerd.’”